دوره 21، شماره 4 - ( 11-1402 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 692-680 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khatoonabadi N S, Shariat A, Sharifdoost M. Predicting the severity symptoms in patients with irritable bowel syndrome based on temperament and character of personality.. RBS 2024; 21 (4) :680-692
خاتون آبادی نیلوفرسادات، شریعت علی، شریف دوست مریم. پیش‌بینی شدت علائم بیماران مبتلا به سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر بر اساس ویژگی‌های سرشتی و منشی شخصیت. تحقیقات علوم رفتاری. 1402; 21 (4) :680-692

1- کارشناسی ارشد روانشناسی شخصیت، گروه روانشناسی، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، خمینی شهر، اصفهان، ایران.
2- استادیار روانپزشکی ، مرکز تحقیقات علوم رفتاری، گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، Alish@med.mui.ac.ir
3- استادیار، گروه ریاضی و آمار، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی،خمینی شهر، اصفهان، ایران.
زمینه و هدف: سندروم روده تحریک‌پذیر یک بیماری مزمن عملکردی است که متأثر از عوامل مختلفی می‌باشد. علی‌رغم تأثیر ویژگی‌های شخصیتی در سیر این بیماری، پژوهش‌های اندکی به بررسی تأثیر ویژگی‌های شخصیتی بر شدت علائم  این بیماری پرداختند؛ لذا این پژوهش با هدف پیش‌بینی شدت علائم بیماران مبتلا به سندروم روده­ی تحریک‌پذیر بر اساس ویژگی‌های سرشتی و منشی شخصیت انجام شد.
مواد و روش‌ها: روش این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه­ی بیماران مبتلا به سندروم روده­ی تحریک­پذیر مراجعه‌کننده به یک مطب خصوصی متعلق به پزشک فوق‌تخصص دستگاه گوارش و کبد شهر اصفهان در سال ۱۴۰۰ بود که با روش نمونه‌گیری  در دسترس و بر اساس معیارهای ورود و خروج بود که 242 نفر با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. آزمودنی‌ها به دو پرسشنامه سرشت و منش و پرسشنامه شدت علائم سندروم روده تحریک‌پذیر پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها ازطریق همبستگی پیرسون و رگرسیون گام‌به‌گام با استفاده از SPSS 22 صورت پذیرفت.
یافته‌ها: نتایج نشان داد، 3/54 درصد از واریانس شدت علائم سندروم روده تحریک‌پذیر توسط ویژگی های سرشتی و منشی شخصیت تبیین می شود. از بین ویژگی‌های سرشتی و منشی شخصیت به ترتیب خودراهبری ،نوجویی،اجتناب از آسیب، خودتعالی و پاداش­خواهی دارای بیشترین میزان تأثیر بر شدت علائم سندروم روده تحریک­پذیر و قابلیت پیش­بینی آن را دارند اما ویژگی های پشتکار و همکاری قابلیت پیش‌بینی شدت علائم سندروم روده تحریک‌پذیر را ندارند.
نتیجه‌گیری: باتوجه‌به نقش ویژگی‌های سرشتی و منشی شخصیت در پیش‌بینی شدت علائم سندروم روده تحریک‌پذیر، در پیش‌بینی، پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری باید به مسائل شخصیتی نیز توجه ویژه داشت
دریافت: 1402/2/11 | پذیرش: 1402/9/2 | انتشار: 1402/11/10