دوره 21، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 585-575 | برگشت به فهرست نسخه ها

Savadkouhi A, Aghaei Hosseinabadi A, Dastani M, Momeni G, Torkan M. Identifying and Correcting Individual and Social Habits in the Face of Corona Disease in Religious Ceremonies (Case of Study: Liaisons of Religious Boards in Isfahan City). RBS 2023; 21 (3) :575-585
سوادکوهی علیرضا، آقایی حسین آبادی آسیه، داستانی مریم، مؤمنی قدرت الله، ترکان محمد. شناسایی و اصلاح عادت‌واره‌های فردی و اجتماعی در مواجهه با بیماری کرونا در مراسم مذهبی(مورد مطالعه: رابطین هیأت های مذهبی شهر اصفهان). تحقیقات علوم رفتاری. 1402; 21 (3) :575-585

1- دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع) ، savad@chmail.ir
2- دانشگاه آزاد اسلامی دهاقان
3- دانشگاه علمی‌کاربردی شهید صیادشیرازی، اصفهان
4- مرکز توسعه پژوهش های بین رشته ای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی، اصفهان
زمینه و هدف: شیوع کرونا ویروس با سرعتی زیاد بسیاری از نگرش‌ها، رفتارها، عادت‌واره‌ها و ارزش‌های بشر را دستخوش تغییرات جدی کرد به گونه ای که این تغییرات منجر به دگرگونی در شیوۀ زندگی مردم شد. هدف پژوهش بررسی اثربخشی یک مداخلۀ آموزشی بر اصلاح عادت‌واره‌ها در مواجهه با ویروس کرونا بوده است.
مواد و روش‌ها: تحقیق از نوع شبه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری تحقیق رابطین هیأت های مذهبی شهر اصفهان بودند که به روش تصادفی حجم نمونه با فرمول کوکران 40 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی محتوایی آن با نظر کارشناسان و متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تأیید گردید. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس تک متغیره (آنکوا) و چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد بسته آموزشی مبتنی بر آموزه‌های علمی‌و اسلامی‌(محقق ساخته)، بر اصلاح عادت‌واره‌های اجتماعی تأثیرگذار بود. همچنین مجذور اِتا نشان می‌دهد 42 درصد از تغییرات در نمرات مؤلفه جامعه‌شناختی، 3/42 درصد از تغییرات در نمرات مؤلفه مذهبی (اسلامی) و 2/24 درصد از تغییرات در نمرات مؤلفه پزشکی در گروه آزمایش در اثر مداخله بسته آموزشی حاصل شده است.
نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که بسته آموزشی مبتنی بر آموزه‌های علمی‌و اسلامی‌بر مؤلفه‌های جامعه‌شناختی، مذهبی (اسلامی) و پزشکی در پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا تأثیر دارد
دریافت: 1402/1/19 | پذیرش: 1402/8/24 | انتشار: 1402/7/10