فرشته مباشری1 ، غلامرضا ثناگوی محرر* 2، محمود شیرازی3
1- ، گروه روانشناسی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
2- گروه روانشناسی عمومی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران ، reza.sanagoo@gmail.com
3- گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
زمینه و هدف: به دلیل بافت فرهنگی جامعه، آسیب‌هایی که زنان بعد از طلاق می­بینند، بیشتر از مردان است هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان عقلانی هیجانی الیس بر بهزیستی روان‌شناختی، تاب‌آوری زنان در آستانه طلاق شهر زاهدان می­باشد.
مواد و روش‌ها: جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه‌کننده به دادگستری شهر زاهدان جهت دادخواست طلاق می­باشند. نمونه آماری تحقیق 30 نفر بودند که به‌صورت در دسترس انتخاب و به‌به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزارهای تحقیق پرسشنامه‌های بهزیستی روان‌شناختی ریف (1989)، تاب‌آوری کانر و دیویدسون (2003) بود. از آزمون­های کولموگروف- اسمیرونوف، ام باکس، لوین، تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم‌افزار  SPSS نسخه 25 انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که درمان عقلانی هیجانی الیس بر مؤلفه‌های بهزیستی روان‌شناختی (پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی) و تاب‌آوری (معنویت در افراد، مهار، تحمل عواطف منفی، اعتماد به غرایز شخصی، شایستگی) تأثیرگذار بوده است که بیشترین تغییرات بر مؤلفه شایستگی فردی و مؤلفه پذیرش خود بود.
نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که درمان عقلانی هیجانی الیس بر تمامی مؤلفه‌های بهزیستی روان‌شناختی و تاب‌آوری زنان در آستانه طلاق شهر زاهدان اثرگذار می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: طلاق، بهزیستی روان‌شناختی، تاب‌آوری، درمان عقلانی هیجانی الیس
دریافت: 1400/9/5 | پذیرش: 1400/12/24 | انتشار: 1400/12/28

Mobashery F, Sanagouye-Moharer G R, Shirazi M. The effectiveness of Ellis emotional rational therapy on psychological well-being, the resilience of women on the verge of divorce in Zahedan. RBS 2022; 19 (4) :610-619

مباشری فرشته، ثناگوی محرر غلامرضا، شیرازی محمود. اثربخشی درمانی عقلانی هیجانی الیس بر بهزیستی روان‌شناختی، تاب‌آوری زنان در آستانه طلاق شهر زاهدان. تحقیقات علوم رفتاری. 1400; 19 (4) :610-619