Varmaghani H, Poursharifi H, Soleimani A, Fathi-ashtiani A. Psychometric Properties of the Persian Version of the Emotional Self-Disclosure Scale. RBS 2020; 18 (3) :371-381
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-727-fa.html
1- کاندیدای دکتری روانشناسی بالینی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
2- دانشیار گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. ، poursharifih@gmail.com
3- استادیار گروه روانشناسی ، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران.
4- استاد مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران.
چکیده: (3009 مشاهده)
زمینه و هدف: به دلیل نقش بسیار مهمی که هیجانها در زندگی انسانها دارند، ابراز و افشای آنها میتواند سودمندیهای زیادی را برای افراد به ارمغان آورد. پژوهش حاضر با هدف مناسبسازی و تعیین ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس خودافشایی هیجانی (ESDS) انجام گرفته است. به منظور تسهیل اجرای مداخلات مرتبط با افشای هیجان، لازم است ابزارهای پژوهشی برای بررسی کارآمدی این مداخلات تهیه و در دسترس متخصصان قرار گیرد. ضمن اینکه این ابزارها، امکان انجام بررسی رابطۀ خودافشایی هیجانی را با دیگر سازههای مهم روانشناختی در جمعیتهای مختلف فراهم میسازد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و روش نمونهگیری در دسترس بود. نمونه اولیه شامل ۹۹۸ نفر و نمونه نهایی با لحاظ کردن پرسشنامههای معتبر شامل ۹۷۶ نفر از دانشجویان دانشگاههای دولتی و آزاد استان تهران و البرز که در سال تحصیلی ۱۳۹۹- ۱۳۹۸ مشغول به تحصیل بودند که علاوه بر مقیاس خودافشایی هیجانی به پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان (ERQ) و مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراکشده (MSPSS) پاسخ دادند.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که ESDS در فرهنگ ایرانی ساختار پنج عاملی دارد. همسانی درونی مقیاس بالا و میزان آلفای کرونباخ برابر با ۹۵/۰ است. همبستگی معنادار بین نمرات این مقیاس با نمرات MSPSS بیانگر روایی همگرای مطلوب و با نمرات ERQ نشاندهنده روایی واگرای مطلوب است.
نتیجهگیری: بر اساس یافتهها میتوان گفت ESDS بهعنوان ابزاری کارآمد میتواند در ارزیابی میزان ابراز و افشای همزمان چندین هیجان مثبت و منفی توسط پژوهشگران و متخصصانِ بالینی مورد استفاده قرار گیرد. این ابزار در زمینۀ خودافشایی هیجانی کمک زیادی به متخصصان حرفه خواهد کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/3/11 | پذیرش: 1399/8/8 | انتشار: 1399/9/8