زمینه و هدف: بیماری قلبی عروقی شرایط پزشکی مزمنی است که جوانب متعدد زندگی افراد را متأثر میسازد؛ بنابراین شناسایی عوامل خطر بیماری قلبی عروقی بهمنظور طراحی برنامههای مداخلاتی و پیشگیرانه حائز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مروری عوامل خطرآفرین روانشناختی بیماریهای قلبی عروقی بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری سیستماتیک بود. بدین منظور مقالات موردنظر در بازه زمانی 1995 تا 2019 میلادی از بانکهای اطلاعاتی و موتورهای جستجو Google Scholar،PubMed، Scopus و Elsevier و همچنین با کلیدواژههای بیماری قلبی عروقی و عوامل خطر بهصورت مجزا و ترکیبی یافت شدند. درنهایت از بین 257 مقاله بهدستآمده 51 مقاله مورداستفاده قرار گرفت.
یافتهها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد عوامل متعددی ازجمله استرس، افسردگی، خشم و خصومت، عدم برخورداری از حمایت اجتماعی، اضطراب، عدم برخورداری از سلامت معنوی و خصوصیات شخصیتی مانند شخصیت تیپ A در بروز و پیشرفت بیماریهای قلبی عروقی نقش دارند.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج این پژوهش متخصصان حوزه سلامت میتوانند با طراحی برنامههای آموزشی و درمانی متمرکز بر پیشگیری و کنترل عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی همچون استرس، افسردگی، خشم، انزوای اجتماعی و اضطراب از بروز و پیشرفت این بیماری مزمن در گروههای سنی مختلف پیشگیری کنند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |