اثربخشی زوج‌درمانی ایماگوتراپی بر ثبات زندگی زناشویی زوجین جانباز
پریسا حریری1 ، عذرا اعتمادی* 2، احمد عابدی3
1- دانشجوی دکتری مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.
2- دانشیار، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران. ، O.Etemadi@edu.ui.ac.ir
3- دانشیار، گروه روانشناسی و آموزش کودکان با نیازهای خاص، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.
زمینه و هدف: یکی از مهم‌ترین و عمیق‌ترین نوع ارتباط، ارتباط زناشویی است. روابط زناشویی سالم و ماندگار موجب سلامت جسمی و روانی زوجین و خانواده می‌شود. این پژوهش باهدف بررسی اثربخشی زوج‌درمانی ایماگوتراپی بر ثبات زندگی زناشویی زوجین جانباز صورت گرفت. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی بر اساس طرح پیش‌آزمون – پس‌آزمون و همراه با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زوجین جانباز شهر شیراز تشکیل داد. نمونه‌ها شامل 20 زوج بود که به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمایش 10 جلسه مداخله 90 دقیقه‌ای صورت گرفت. شرکت‌کنندگان در پژوهش در سه مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری به پرسشنامه بی‌ثباتی زناشویی (Marital Instability Index) پاسخ دادند. داده‌ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: زوج‌درمانی ایماگوتراپی بر بهبود ثبات زندگی زناشویی زوجین در مرحله پس‌آزمون تأثیر معنی‌داری داشته است و این تأثیر در مرحله پیگیری نیز باقی‌مانده است (001/0> p ). هم‌چنین نتایج نشان داد، در هر دو مرحله پس‌آزمون و پیگیری در گروه آزمایش میانگین نمرات ثبات زندگی زناشویی مردان پایین‌تر از زنان است که نشان می‌دهد ایماگوتراپی به‌طور معنی‌داری بر بهبود ثبات زناشویی مردان و باقی ماندن تأثیر درمان در آن‌ها مؤثرتر از زنان عمل نموده است (001/0> p ). نتیجه‌گیری : زوج‌درمانی ایماگوتراپی به‌واسطه درک فرایندهای ناخودآگاه و ترکیب بصیرت و عمل به افزایش ثبات زندگی زناشویی زوجین جانباز منجر می‌شود.
واژه‌های کلیدی: زوج‌درمانی ایماگوتراپی، ثبات زندگی زناشویی، زوجین جانباز
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1398/5/24

Hariri P, Etemadi O, Abedi A. The Effect of Imago Relationship Therapy for Couples on Marital Stability in Veteran Couples. RBS 2019; 17 (2) :182-192

حریری پریسا، اعتمادی عذرا، عابدی احمد. اثربخشی زوج‌درمانی ایماگوتراپی بر ثبات زندگی زناشویی زوجین جانباز. تحقیقات علوم رفتاری. 1398; 17 (2) :182-192