دوره 17، شماره 1 - ( 5-1398 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 34-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hadi S, Hossein K, Tanhaye Reshvanloo F, Arkhudi Ghalenoei M. Evaluating factorial structure and determining Psychometric properties of Heidelberg Form for Emotion Regulation Strategies. RBS 2019; 17 (1) :22-34
صمدیه هادی، کارشکی حسین، تنهای رشوانلو فرهاد، ارخودی قلعه نوئی مهدی. ارزیابی ساختار عاملی و تعیین ویژگی های روانسنجی پرسشنامه راهبردهای نظم بخشی هیجان هایدلبرگ (HFERST). تحقیقات علوم رفتاری. 1398; 17 (1) :22-34

1- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، h.samadieh@mail.um.ac.ir
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
3- دانشجوی دکتری، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
زمینه و هدف: طراحی مقیاسی دقیق برای سنجش راهبردهای تنظیم هیجان که علاوه بر یکپارچه کردن راهبردهای مهم مختلف به یک پرسشنامه چندبعدی، ابزارهای موجود را نیز تکمیل کند موضوعی ارزشمند و قابل‌توجه است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی ویژگی­های روان‌سنجی فرم هایدلبرگ راهبردهای نظم­بخشی هیجان (HFERST) بود. مواد و روش‌ها: طرح پژوهش حاضر از نوع آزمون­سازی و همبستگی بود. کلیه دانشجویان دانشگاه بیرجند در مقطع کارشناسی در نیمسال اول سال تحصیلی 97-1396، جامعه آماری تحقیق را تشکیل می­دادند؛ که از این میان 301 دانشجو با روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شدند. داده­ها با استفاده از فرم هایدلبرگ راهبردهای نظم­بخشی هیجان (HFERST) و پرسشنامه سبک­های تنظیم هیجان شناختی (CERQ) جمع­آوری شدند.برای تعیین همسانی درونی HFERST از روش آلفای کرونباخ و ضریب دونیمه کردن و برای تعیین روایی آن از روایی محتوایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی و روایی همگرا استفاده شد. یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که مقیاس از ساختار شش عاملی مناسبی برخوردار است که در مجموع 53/55 درصد واریانس را تبیین می‌کردند. تحلیل عاملی تأییدی نیز این ساختار را تأیید کرد. همسانی درونی خرده­مقیاس­ها نیز با آلفای کرونباخ در دامنه مطلوب به دست آمد. نتایج روایی همگرا حاکی از این بود که همبستگی مثبت و معناداری میان ابعاد HFERST مشتمل بر ارزیابی مجدد، پذیرش و فرونشانی تجربه هیجانی با ابعاد تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مثبت و پذیرش CERQ وجود داشت. نتیجه‌گیری: نتایج تحلیل­های آماری نشان داد که نسخه فارسی فرم هایدلبرگ راهبردهای نظم­بخشی هیجان از ویژگی‌های روان­سنجی قابل قبولی برخوردار است و  می­توان از آن به‌عنوان ابزاری معتبر در جمعیت ایرانی استفاده نمود.
واژه‌های کلیدی: نظم‌بخشی هیجان، اعتبار، روایی
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1398/5/24