بررسی عوامل مؤثر در نشخوار فکری زنان دارای تعارضات زناشویی
فهیمه نامدارپور* 1، مریم فاتحی زاده2 ، فاطمه بهرامی3 ، رحمت‌اله محمدی-فشارکی
1- دانشجوی دکتری، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
3- استاد، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
زمینه و هدف : نشخوار فکری می‌تواند آسیب‌های مختلفی ایجاد نماید و میزان آسیب‌پذیری زنان در این زمینه بیشتر است. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی عوامل مؤثر در نشخوار فکری زنان دارای تعارضات زناشویی بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت کیفی و با روش تحلیل مضمون (تماتیک) انجام گرفت. نمونه‌ها به روش غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند. داده‌ها با 15 زن دارای تعارضات زناشویی، به حد اشباع رسید. جهت جمع‌آوری داده‌ها، از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید. یافته‌ها: از محتوای داده‌های به دست آمده، 3 مقوله اصلی و 14 مقوله فرعی حاصل شد. مقوله‌های اصلی شامل عوامل استرس‌زا (مشکلات جنسی، مشکلات مالی و شغلی، انتظارات برآورده نشده، ناکامی، تفاوت‌های شخصیتی، تفاوت‌های ارزشی و تفاوت‌های خانوادگی)، ویژگی‌های فردی (روان‌رنجوری، عدم مهارت‌های ارتباطی و اعتماد به نفس پایین) و ویژگی‌های همسر (کنترل‌گری، پاسخگو نبودن، ویژگی‌های سخت داشتن و نفوذ ناپذیر بودن) بود. نتیجه‌گیری: عوامل استرس‌زا راه‌انداز نشخوار فکری می‌باشد، اما هنگامی که ویژگی‌های همسر با ویژگی‌های فردی تداخل پیدا کند، تعارضات زناشویی قابلیت حل خود را از دست می‌دهد و پیامد آن، نشخوار فکری است. نشخوار فکری از یک سو منجر به افزایش استرس و از سوی دیگر، باعث افزایش تعارضات زناشویی می‌شود و این چرخه خودتداوم‌سازی را شکل می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: نشخوار فکری، تعارضات زناشویی، عوامل استرس‌زا، ویژگی‌های فردی، همسران
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20

نامدارپور ف, فاتحی زاده م, بهرامی ف, محمدی-فشارکی ر. Factors Affecting Rumination among Women Having Marital Conflicts. RBS 2017; 15 (4) :459-466

نامدارپور فهیمه، فاتحی زاده مریم، بهرامی فاطمه، محمدی-فشارکی رحمت‌اله. بررسی عوامل مؤثر در نشخوار فکری زنان دارای تعارضات زناشویی. تحقیقات علوم رفتاری. 1396; 15 (4) :459-466