دوره 14، شماره 2 - ( 9-1395 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 203-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

نوحي س, ميرآقايي ع م, اعرابي ا. The Effectiveness of Neurofeedback on Anxiety, Depression, and War Post-Traumatic Stress Disorder Symptoms. RBS 2016; 14 (2) :195-203
نوحی سیما، میرآقایی علی محمد، اعرابی اعظم. اثربخشی پسخوراند عصبی بر اضطراب، افسردگی و نشانه‌های اختلال استرس پس از سانحه جنگ. تحقیقات علوم رفتاری. 1395; 14 (2) :195-203

1- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، ‌دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت اختلال استرس پس از ضربه (Post-traumatic stress disorder یا PTSD) در کشور، چندین مطالعه به بررسی اثربخشی درمان‌های متفاوت بر روی افراد مبتلا به این اختلال پرداخته‌اند. بیشتر این مطالعات در کنار درمان‌های دارویی، مبنای نظری مشابهی داشته‌اند و نتایج کاربردی برخی از آن‌ها رضایت‌بخش نبوده است. هدف از انجام پژوهش حاضر در راستای یافتن مسیر متفاوت درمانی، بررسی اثربخشی پسخوراند عصبی بر نشانه‌های افراد مبتلا به PTSD جنگ بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، افراد مبتلا به PTSD از طریق نمونه‌گیری در دسترس از شهرستان کرمانشاه انتخاب شدند. 15 نفر از بیماران به صورت تصادفی در گروه آزمایش و 14 نفر دیگر در گروه شاهد قرار گرفتند و از نظر متغیرهای جمعیت‌شناختی همتاسازی شدند. مداخله درمانی طی 20 تا 25 جلسه برای آزمودنی‌های گروه آزمایش به اجرا درآمد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل دستگاه پسخوراند عصبی، پروتکل مداخلاتی آلفا/ تتا، مصاحبه بالینی نیمه ساختار یافته برای اختلالات محور یک (‏Structured Clinical Interview for DSM-IV‏ ‏یا ‏SCID‏)‏، ویرایش دوم پرسش‌نامه افسردگی ‏Beck‎ (‏Beck Depression Inventory-II‏)‏، پرسش‌نامه اضطراب ‏Beck‏ (‏Beck Anxiety Inventory‏ یا ‏BAI‏)‏ و مقیاس خودسنجی تأثیر رویداد (‏Impact of Event Scale-Revised‏ یا ‏IES-R‏)‏ بود. یافته‌ها: آزمون تحلیل واریانس اندازه‌گیری مکرر حاکی از آن بود که نشانه‌های اختلال PTSD، اضطراب و افسردگی، پس از مداخله به طور معنی‌داری کاهش یافت (01/0 > P). همچنین، در بررسی تغییرات بین آزمودنی‌ها، کاهش معنی‌داری در متغیرهای عنوان شده مشاهده شد (01/0 > P). نتیجه‌گیری: نتیجه مطالعه نشان داد که مداخله از طریق پسخوراند عصبی و پروتکل آلفا/ تتا برای افراد مبتلا به PTSD، می‌تواند تلویحات درمانی مهمی را به همراه داشته باشد.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1395/9/25