بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی پرسش‌نامه شخصیت زاکرمن – کلمن (ZKPQ-50-CC)
وحیده لامعی1 ، سعیده لامعی2 ، حسن یعقوبی3 ، علی محمدزاده
1- کارشناس ارشد روان‌شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، آذربایجان، ایران
2- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، آذربایجان، ایران
3- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده زمینه و هدف: پرسش‌نامه شخصیت زاکرمن - کلمن (Zuckerman – Kuhlman Personality Questionnaire) یکی از ابزارهای اندازه‏گیری صفات و ویژگی‏های شخصیتی است که در چارچوب الگوی پنج عاملی جایگزین (FFM یا Five Factor Personality Model) شخصیت زاکرمن ساخته شده است . هدف این پژوهش بررسی خصوصیات روان‌سنجی نسخه 50 گویه‏ای پرسش‌نامه بود. مواد و روش‏ها: طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه‏ای به حجم 508 نفر (308 نفر دختر و 200÷ و نفر پسر) به روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای از میان دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. مطالعه ساختار عاملی پرسش‌نامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی به روش مؤلفه‏های اصلی انجام گرفت. هم‌چنین از روایی به روش همزمان و افتراقی و پایایی به روش‏ بازآزمایی، آلفای کرونباخ، دو نیمه کردن و ضریب (ICC یا Interaclass Correlation Cofficient) استفاده شده است. یافته‏ها: ضریب پایایی بازآزمایی برای کل پرسش‌نامه 79/0، آلفای کرونباخ 64/0، ضریب دو نیمه‌کردن 68/0 و ضریب ICC 60/0 (001/0>P) به‌دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس پنج عامل را برای پرسش‌نامه استخراج نمود که به ترتیب عبارت است از: اضطراب – روان‏رنجورخویی، هیجان‏خواهی تکانشی، فعالیت، مردم‏آمیزی و پرخاشگری – خصومت. روایی همزمان پرسش‌نامه از طریق تحلیل همبستگی‏های به‌دست آمده با پرسش‌نامه شخصیتی آیزنک (Eysenck's questionnaire.) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان‏دهنده همبستگی میان دو پرسش‌نامه بود. در بحث روایی افتراقی هم پرسش‌نامه و عامل‏های آن ( به جز عامل فعالیت) به بهترین نحو توانسته بین‌گروهی از افراد که نمرات بالایی و گروهی از افراد که نمرات پایینی در شاخص‏های N,P,E آیزنک کسب کرده بودند، تمایز قایل شود. نتیجه‌گیری: نتایج حکایت از این داشت که پرسش‌نامه شخصیت زاکرمن – کلمن در جامعه ایرانی از خصوصیات روان‌سنجی مطلوبی برخوردار است و از آن می‏توان در زمینه‏های پژوهشی استفاده کرد. واژه‏های کلیدی: پرسش‌نامه شخصیت زاکرمن – کلمن، الگوی پنج عاملی جایگزین، روایی، پایایی، خصوصیات روان‌سنجی.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1393/1/26

لامعي و, لامعي س, يعقوبي ح, محمدزاده ع. The study of factor structure, validity and reliability of the Zuckerman – kuhlman Personality Questionnaire (ZKPQ-50-CC). RBS 2014; 12 (1) :67-81

لامعی وحیده، لامعی سعیده، یعقوبی حسن، محمدزاده علی. بررسی ساختار عاملی، روایی و پایایی پرسش‌نامه شخصیت زاکرمن – کلمن (ZKPQ-50-CC). تحقیقات علوم رفتاری. 1393; 12 (1) :67-81