فخاري ع, رستمي م, نظري م ع, گروسي فرشي ز ي م ت. Effects of Mood Induction on Frontal Asymmetry in Individuals with Behavioral Activation/Inhibition Systems. RBS 2013; 10 (1)
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-236-fa.html
فخاری علی، رستمی محمد، نظری محمد علی، گروسی فرشی زنده یاد میر تقی. اثر خلق القاء شده بر ناقرینگی ناحیه پیشانی مغز در افراد با سیستمهای فعالساز و بازدارنده رفتاری. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۳۹۱; ۱۰ (۱)
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۲۳۶-fa.html
۱- کارشناس ارشد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
۲- استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
۳- استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده: (۲۵۱۲ مشاهده)
زمینه و هدف : سیستمهای فعالساز (BAS) و بازدارنده رفتاری (BIS) به عنوان یک عاملی برای بررسی اثرات معنی‏دار شخصیت بر روی فعالیت قشر مغز بیان شده است. هدف از این پژوهش بررسی اثرات BAS و BIS بر روی ناقرینگی ناحیه پیشانی مغز در پاسخ به محرکهای عاطفی بود. مواد و روشها: در این مطالعه 36 آزمودنی (18 آزمودنی با حساسیت بالای BAS و 18 آزمودنی با حساسیت بالای BIS، 17 زن) شرکت کردند. همه آزمودنیها با استفاده از تصاویر عاطفی IAPS در معرض سه مرحله آزمایشی یعنی القای خلق خنثی، شاد و غمگین قرار گرفتند و همزمان با آن امواج مغزی آنها ثبت شد. در نهایت توان مطلق دامنه آلفا در نواحی پیشانی چپ و راست برای هر آزمودنی مورد محاسبه قرار گرفت. یافتهها: توان مطلق آلفا با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‏گیریهای مکرر تحلیل شدند. نتایج به دست آمده در حالت القای خلق خنثی نشان داد که افراد با حساسیت بالای BAS افزایش فعالیت (کاهش توان آلفا) را در ناحیه پیشانی چپ نشان دادند؛ در حالی که افراد با حساسیت بالای BIS هیچ تفاوت معنیداری را نشان ندادند. همچنین افراد با حساسیت بالای BAS در شرایط القای خلق شاد افزایش فعالیت (کاهش آلفا) را در ناحیه پیشانی چپ و افراد BIS در شرایط القای خلق غمگین افزایش فعالیت (کاهش آلفا) را در ناحیه پیشانی راست نشان دادند. نتیجهگیری: نتایج به دست آمده با مدل رویآوری- اجتناب و ناقرینگی قشری همخوان بوده، نقش ناحیه پیشانی را در ارتباط با خلق مثبت و منفی مورد تأیید قرار میدهد. واژههای کلیدی: القایخلق، ناقرینگی، ناحیه پیشانی مغز، سیستم‏های فعالساز/ بازدارنده رفتاری.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20