دوره 9، شماره 5 - ( 11-1390 )                   جلد 9 شماره 5 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

جديد ميلاني م, اشک تراب ط, عابد سعيدي ژ, علوي مجد ح. The relationship between self-transcendence and perceived physical health in patients with multiple sclerosis (MS) attending peer support groups. RBS 2012; 9 (5)
جدید میلانی مریم، اشک تراب طاهره، عابد سعیدی ژیلا، علوی مجد حمید. بررسی ارتباط خود- تعالی با سلامت جسمی درک شده بیماران مبتلا به مولتیپل اسکروزیس (ام اس) شرکت کننده در گروه همتایان. تحقیقات علوم رفتاری. 1390; 9 (5)

1- دانشیار، گروه پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- استادیار، گروه پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- دانشیار، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
زمینه و هدف : بر اساس تئوری خودتعالی مداخلاتی که سبب ارتقای خود- تعالی می‌شود، ارتقای وضعیت سلامت را به دنبال دارد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط خود- تعالی با سلامت جسمی درک شده مبتلایان به ام اس شرکت کننده در گروه همتایان بود. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون است که ارتباط خود- تعالی را با سلامت جسمی در 33 بیمار مبتلا به ام اس در سه گروه حمایتی همتا (10 نفر گروه مردان، 11 نفر گروه زنان و 12 نفر گروه مختلط زن و مرد) را می‌سنجد. جلسات گروه‌ها به مدت 8 جلسه به صورت هفتگی 2 ساعت برگزار شد. ابزارهای پژوهش شامل بخش سلامت جسمی "سیاهه کیفیت زندگی در بیماری ام اس" و "خود- تعالی" بود. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های Wilcoxon، Kruskal–Wallis، Mann-Whitney U و ضریب همبستگی Pearson، Spearman استفاده شد. یافته‌ها: مقایسه میانگین نمرات خود- تعالی (پیش‌آزمون (2/8) 57/44، پس‌آزمون (2/6) 21/53) و وضعیت سلامت جسمی (پیش‌آزمون (3/33) 84/151، پس‌آزمون (5/37) 58/171) اختلاف معنی‌داری را به لحاظ آماری قبل و بعد از تشکیل گروه همتایان داشت (خود- تعالی 001/0 = P، سلامت جسمی 009/0 = P). ارتباط معنی‌دار و مستقیمی بین ارتقای خود- تعالی با وضعیت سلامت جسمی وجود داشت (01/0 = P). نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج پژوهش، می‌توان با ارتقای خود- تعالی در مبتلایان به ام اس، وضعیت سلامت جسمی آن‌ها را نیز ارتقاء دهیم، که در نهایت ارتقای کیفیت زندگی بیماران را به دنبال دارد. واژه‌های کلیدی: مولتیپل اسکلروزیس، گروه همتایان، سلامت جسمی، خود- تعالی.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1390/11/26