logo
دوره 9، شماره 4 - ( 9-1390 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

خانجاني ز, فخرائي ن, بدري ر. A gender-based study of sensation seeking in addicted and normal subjects. RBS 2011; 9 (4)
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-213-fa.html
خانجانی زینب، فخرائی نفیسه، بدری رحیم. بررسی هیجان خواهی در افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت. تحقیقات علوم رفتاری. 1390; 9 (4)

URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-213-fa.html


1- کارشناسی ارشد روان‌شناسی عمومی،دانشگاه آزاد تبریز، تبریز، ایران
2- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
چکیده:   (2186 مشاهده)
زمینه و هدف : از عوامل مؤثر در گرایش به سوء مصرف مواد عوامل شخصیتی است. در میان ارزیابی‌های شخصیتی، هیجان خواهی پیش‌بینی قوی را برای شروع اولیه انواع سوء مصرف مواد نشان داده است. هدف این پژوهش، تعیین سطح هیجان خواهی در افراد معتاد و عادی با توجه به جنسیت است. مواد و روش‌ها: این مطالعه، به روش پس- رویدادی بر روی 90 نفر (با دامنه سنی40-20 سال) از مراجعین به مراکز بهزیستی و مراکز درمان سر پایی در بخش‌های مختلف شهر تبریز و مرند در سال 1388 انجام شد که به طور تصادفی با روش نمونه‌برداری در دسترس انتخاب شده بودند. گروه مورد بر مبنای ملاک‌های تشخیصی DSM-IV-TR به سوء مصرف یا وابستگی به مواد آمفتامین مبتلا بودند. گروه دیگر، 60 نفر مرد، 30 نفر زن از افراد عادی جامعه که اعتیاد نداشتند از بین اقوام، همسایگان و دوستان انتخاب شدند. مجموع نمونه شامل 180 نفر بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از آزمون هیجان خواهی Zuckerman استفاده شد. برای تحلیل آماری از آزمون تحلیل وایانس چند متغیره و آزمون پیگیری (LSD) استفاده شد. یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری بین گروه معتاد و عادی در هیجان خواهی کلی و زیر مقیاس‌های آن شامل ماجراجویی، ملال‌پذیری، تنوع طلبی و هیجان خواهی نشان دادند و افراد معتاد در هیجان خواهی کلی و زیر مقیاس‌های هیجان خواهی نسبت به افراد عادی بالاتر بودند. همچنین مردان معتاد نسبت به زنان معتاد در هیجان خواهی، تنوع طلبی، ماجراجویی و هیجان خواهی کل بالاتر از زنان بودند. اما بین زنان و مردان معتاد در مؤلفه‌های ملال‌پذیری، تجربه طلبی و گریز از بازداری تفاوت معنی‌دار نبود. نتیجه‌گیری: اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی، هیچ گاه به طور کامل ریشه‏ کن نخواهد شد، اما با تدبیر، اندیشه و تلاشی مخلصانه حداقل می‏توان آن را به کنترل در آورد. ارزیابی ویژگی‌های شخصیتی و هیجان خواهی در معتادان در بر دارنده اطلاعات مهمی برای تعریف، شناسایی و درمان این گروه است. واژه‌های کلیدی: هیجان خواهی، مؤلفه‌های هیجان خواهی، سوء مصرف مواد، جنسیت.  
متن کامل [PDF 168 kb]   (468 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1390/9/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.