دوره 9، شماره 3 - ( 6-1390 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

بخشي پور ع, فرجي ر, نريماني م, صادقي موحد ف. Relationship between the content of thought-action fusion and the clusters of symptoms of obsessive-compulsive disorder in patients with OCD. RBS 2011; 9 (3)
بخشی پور عباس، فرجی رباب، نریمانی محمد، صادقی موحد فریبا. بررسی رابطه بین محتوای اغتشاش فکر- عمل با خوشه‌های علایم اختلال وسواس فکری- عملی در بیماران وسواسی. تحقیقات علوم رفتاری. 1390; 9 (3)

1- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران.
2- استادگروه روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
3- روانپزشک، استادیاردانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی اردبیل، اردبیل، ایران.
چکیده:   (2027 مشاهده)
زمینه و هدف : تعدادی از بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی (OCD)، اعتقاد دارند که افکار غیر قابل قبول و ناخوشایند آن‌ها می‌تواند حوادث بیرونی را تحت تأثیر قرار دهد. این اعتقاد تحت عنوان باور اغتشاش فکر- عمل نام گرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین محتوای اغتشاش فکر- عمل با خوشه‌های علایم اختلال وسواس فکری- عملی در بیماران وسواسی است. مواد و روش‌ها: این پژوهش مقطعی به روش همبستگی، در یک نمونه60 نفری از بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجرا گردید، که به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده بودند. ابزار پژوهش پرسش‌نامه وسواس فکری- عملی Maudsley و پرسش‌نامه اغتشاش فکر- عمل تجدید نظر شده بود. برای تحلیل نتایج از ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته‌ها: بین خوشه‌های علایم اختلال وسواس فکری- عملی با خرده مقیاس‌های اغتشاش فکر- عمل همبستگی مثبت و معنی‌دار وجود داشت (05/0 = P). نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که افکار مربوط به رویدادهای منفی پیش‌بینی کننده خوشه علایم شستشو و احتمال وقوع رویداد منفی با داشتن فکر آن، پیش‌بینی کننده نشانه‌های خوشه علایم وارسی می‌باشند. نیز احساس مسؤولیت در قبال افکار مثبت، پیش‌بینی کننده نشانه‌های خوشه علایم تردید و احتمال برای خود، پیش‌بینی کننده وسواس فکری می‌باشد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که بین باورهای در هم آمیختگی فکر- عمل و علایم اختلال وسواس فکری- عملی رابطه مثبت و معنی‌دار وجود دارد. بنابراین، به نظر می‌رسد وقوع سوگیری‌های شناختی مانند اغتشاش فکر- عمل، آسیب‌پذیری شخص را نسبت به وسواس افزایش می‌دهد. واژه‌های کلیدی: اغتشاش فکر- عمل، وسواس فکری- عملی، شستشو، وارسی، کندی، تردید.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1390/6/24