ايزانلو ب, حبيبي م. Application of meta-analysis in social and behavioral science: a review of advantages, disadvantages, and methodological issues. RBS 2011; 9 (1)
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-187-fa.html
۱- دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه تهران و بورسیه هیأت علمی، پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
چکیده: (۲۳۱۴ مشاهده)
فراتحلیل، پژوهشگران را قادر میسازد تا نتایج مطالعات مربوط به حوزه خاص را در قالب یک سؤال پژوهشی مشخص تحلیل کنند. بر اساس نتایج حاصل از این بازنگریهای مربوط به یک موضوع خاص است که زمینه تدوین نظریهها و مدلهای تجربی جدید فراهم میشود. اغلب، با کنکاش پژوهشهای یک حوزه خاص، به تعداد زیادی مطالعه برخورد میکنیم که به بررسی متغیرهای مشابهی پرداختهاند. با وجود تشابه موضوع مورد بررسی ممکن است که این مطالعات بر حسب روش، برای مثال مطالعات میدانی در برابر آزمایشی، یا جامعه مورد مطالعه متفاوت باشند. از آن جا که اغلب نتایج این مطالعات مشابه نیست، پس به روشی نیاز داریم که بر اساس ترکیب نتایج مختلف با هم آگاهی ما در خصوص موضوع را افزایش دهد. در همین راستا فراتحلیل با هدف ترکیب آماری یافتههای پژوهشهای قبلی، دو فرایند عمده را دنبال میکند: 1- علاوه بر خلاصه و توصیف کردن نتایج مطالعات موجود در پیشینه یک موضوع مشخص، میزان رابطه یا تفاوت واقعی در جامعه مطالعات مختلف را نیز دنبال میکند 2- برآورد تأثیر ویژگیهای روششناسی مطالعات روی میزان تفاوت یا روابط برآورد شده در پژوهشهای مختلف در حوزهای معین. مقاله حاضر با هدف معرفی رویکردها، اهداف، مزایا، معایب و مراحل انجام فراتحلیل در حوزه علوم اجتماعی و رفتاری ارایه شده است. واژههای کلیدی: فراتحلیل، مرور نظاممند، تحقیقات علوم اجتماعی و رفتاری.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1390/1/26