دوره 9، شماره 1 - ( 1-1390 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

نويديان ع, حق شناس ل, عابدي م ر, باغبان ا, فاتحي زاده م. Contrasting the effectiveness of group cognitive behavior therapy and group cognitive behavior therapy with motivational interviewing on behavior and performance of patients with obsessive – compulsive disorder. RBS 2011; 9 (1)
نویدیان علی، حق شناس لیلا، عابدی محمد رضا، باغبان ایران، فاتحی زاده مریم. مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری گروهی و درمان تلفیقی با مصاحبه انگیزشی بر علایم بیماران وسواسی-جبری. تحقیقات علوم رفتاری. 1390; 9 (1)

1- کارشناس ارشد مشاوره
2- دانشیارگروه مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان،اصفهان،ایران
3- استادیار گروه مشاوره دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه اصفهان،اصفهان،ایران
زمینه و هدف : افزایش  پاسخ دهی به درمان های فعلی از جمله درمان های شناختی رفتاری، اولویت مهم تحقیق بالینی است .این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر شدت علایم مبتلایان به اختلال وسواسی-جبری انجام گردید. مواد و روش ها :  پژوهش کارآزمایی بالینی یک سو کور است که با طرح پیش آزمون ، پس آزمون با گروه کنترل و در زمان های مختلف بر روی 40 نفر مبتلا به اختلال وسواسی-جبری در سال 88 اجرا شده است.افراد  از طریق نمونه گیری در دسترس با رعایت معیارهای ورود  انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. مداخله ده جلسه درمان شناختی رفتاری گروهی بود که با اصول مصاحبه انگیزشی تلفیق و به گروه آزمایش ارائه شد.  داده های بدست آمده از طریق  پرسشنامه های یل بروان و مقیاس ناتوانی شیهان، بااستفاده از آزمون های آماری آنالیز اندازه های تکراری و t تجزیه و تحلیل شد. یافته­ها : نتایج نشان داد میانگین نمره یل بروان در مورد شدت علایم وسواسی-جبری گروه کنترل در مرحله قبل، بعد و پیگیری بترتیب 64/29 ، 92/19 و 20 و در گروه آزمایش 58/34 ، 23/17 و 35/19 است.آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد گرچه اختلاف معناداری بین دو گروه وجود نداشت( 06/0   =P ) ولی پس از مداخله میزان کاهش شدت علایم وسواسی-جبری در گروه دریافت کننده مصاحبه انگیزشی بیش از گروه کنترل است( 0001/0 =P ) و این کاهش تا مرحله پیگیری همچنان ادامه یافته است. نتیجه گیری : تلفیق اصول مصاحبه انگیزشی گروهی با درمان شناختی رفتاری معمول ، روشی موثر برای کاهش شدت علایم اختلال وسواسی-جبری و نهایتا" کاهش میزان ناتوانی ناشی از علایم است.  واژه های کلیدی : مصاحبه انگیزشی، اختلال وسواسی جبری، ناتوانی عملکرد، درمان شناختی رفتاری.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1390/1/26