دوره 22، شماره 3 - ( 7-1403 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 603-602 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansarion M, Mirza Hosseini H, Zargham Hajebi M. The role of emotion induction on false memory with the mediating role of attentional bias in patients with mood disorders. RBS 2024; 22 (3) :602-603
انصاریون مصطفی، میرزا حسینی حسن، ضرغام حاجبی مجید. نقش القای هیجان بر حافظه کاذب با نقش میانجی سوگیری توجه در بیماران مبتلا به اختلال خلقی. تحقیقات علوم رفتاری. 1403; 22 (3) :602-603

1- گروه روان شناسی عمومی، واحد قم ، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
2- گروه روان شناسی دانشکده روان شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران ، mirzahoseini.hasan@yahoo.com
3- گروه روان شناسی دانشکده روان شناسی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران
زمینه و هدف: خلق فرد بر توجه انتخابی و حافظه کاذب تاثیر دارد؛ اما پاسخ به این پرسش که کدام نوع خلق (منفی یا مثبت) و در کدام موقعیت هیجانی (منفی یا مثبت) بیشترین حافظه کاذب را ایجاد می کند، پژوهش های بیشتری می طلبد. پژوهش حاضر با هدف مشخص کردن نقش القای هیجان بر حافظه کاذب با نقش میانجی سوگیری توجه در بیماران مبتلا به اختلال خلقی انجام شد.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش نیمه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و اختلال دوقطبی I(دوره مانیا) مراجعهکننده به بیمارستان روانپزشکی رازی بودند. 54 نفر زن و 54 نفر مرد به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. درهر گروه، 9 مرد و 9 زن گنجانده شد. به 36 نفر از آزمودنیها خلق مثبت و 36 نفر دیگر خلق منفی القا شد و به 36 نفر گروه کنترل هیچ خلقی القا نشد. پرسشنامه حافظه کاذب(DRM) به عنوان پیش آزمون برای سنجش میزان حافظه کاذب آزمودنی ها اجرا شد. و سپس تکلیف حافظه کاذب مبتنی بر پارادایم DRM (پس آزمون) با روش القای خلق برای سنجش میزان حافظه کاذب با محتوای هیجانی مختلف شامل مثبت، منفی و خنثی از طریق نمایش فیلم استفاده شد. پس از آن آزمون استروپ (سوءگیری توجه) نیز برای بررسی میزان حالات هیجانی و تاثیر آن بر سوءگیری توجه اجرا شد. از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار آماری  29  وpls3 , SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاه گردید.
یافته‌ها: القای خلق به واسطه سوگیری توجه بر حافظه کاذب تأثیر غیرمستقیم دارد. (P>0/001)
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که سوگیری توجه در رابطه بین القای خلق و حافظه کاذب نقش میانجی دارد.

دریافت: 1403/5/10 | پذیرش: 1403/6/17 | انتشار: 1403/7/10