محمدرضا غفوری ورنوسفادرانی1 ، محسن گل‌پرور2 ، ایران مهدی‌زادگان
1- - استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان
2- مربی، گروه روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان، اصفهان
زمینه و هدف : این پژوهش با هدف بررسی امکان پیش‌بینی موفقیت و شکست رابطه زناشویی در زوج‌های متقاضی طلاق و عادی با استفاده از سبک‌های دلبستگی بزرگسالی و نگرش‌های مذهبی انجام گرفته است. مواد و روش‌ها: این پژوهش به روش مورد- شاهد طراحی شد. نمونه شامل 49 زوج (98 نفر) متقاضی طلاق و 52 زوج (104 نفر) عادی بود. در این پژوهش برای انتخاب نمونه طلاق از جامعه زوج‌های متقاضی طلاق به روش نمونه در دسترس و برای انتخاب نمونه عادی از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای- تصادفی استفاده شد. همه زوج‌ها به وسیله پرسش‌نامه سبک‌های دلبستگی بزرگسالی Hazan و Shaver و پرسش‌نامه جهت‌گیری مذهبی آذربایجانی مورد سنجش قرار گرفتند. در این پژوهش برای تحلیل داده‌ها علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل ممیز به کار بسته شد. یافته‌ها: نتایج به دست آمده، فرضیه پژوهش را مبنی بر توان پیش‌بینی سبک دلبستگی ایمن، عقاید و اخلاق در پیش‌بینی موفقیت رابطه زناشویی تأیید کردند. این نتایج الگوی ارایه شده در این پژوهش را با جزئیات آن مورد تأیید قرار داد. نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش مؤید این است که موفقیت و شکست در رابطه زناشویی را می‌توان از طریق متغیرهای سبک دلبستگی و نگرش‌های مذهبی پیش‌بینی نمود؛ هر چه زوجین دارای سبک دلبستگی ایمن بالاتر و سبک‌های دلبستگی اجتنابی و دوسوگرای پایین‌تری باشند و همچنین از نظر نگرش‌های مذهبی در سطح بالاتری باشند، احتمال موفقیت در رابطه زناشویی آن‌ها بالاتر است. واژه‌های کلیدی: سبک‌های دلبستگی، نگرش مذهبی، موفقیت رابطه زناشویی، شکست رابطه زناشویی، طلاق.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1388/11/26

غفوري ورنوسفادراني م, گل‌پرور م, مهدي‌زادگان ا. A study of Attachment Styles and religious attitudes as predictors of success or failure of marital relationship. RBS 2010; 7 (2)

غفوری ورنوسفادرانی محمدرضا، گل‌پرور محسن، مهدی‌زادگان ایران. سبک‌های دلبستگی و نگرش‌های مذهبی به عنوان پیش‌بین‌‌های موفقیت و شکست رابطه زناشویی. تحقیقات علوم رفتاری. 1388; 7 (2)