1- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. ، samira.zardkoohi75@gmail.com
2- استاد گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
3- مرکز تحقیقات مراقبت پرستاری در بیماریهای مزمن، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.
چکیده: (289 مشاهده)
زمینه و هدف: توکوفوبیا ترس بیمار گونه از زایمان است که میتواند منجر به بروز اضطراب و نگرانی در زنان باردار گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس شدت توکوفوبیا در میان زنان باردار بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بوده و نمونه پژوهش شامل 205 نفر از زنان باردار بوده که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. در این مطالعه دادهها با استفاده از مقیاس شدت توکوفوبیا ووتن و همکاران (2020) و پرسشنامه سنجش شدت نگرانی گلادستون و همکاران (2005) جمعآوری شدند. برای اندازهگیری پایایی مقیاس، از روش آلفای کرونباخ و تنصیف و برای اندارهگیری روایی از تحلیل عامل تأییدی و روایی همزمان از طریق همبستگی با مقیاس سنجش شدت نگرانی استفاده شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه 22 و AMOS نسخه 24 استفاده و سطح معنیداری آزمون 01/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عامل تأییدی، نشان داد که مدل دو عاملی مقیاس شدت توکوفوبیا در جامعه زنان باردار قابلیت برازش دارد. پایایی به روش آلفای کرونباخ و تنصیف بهترتیب برابر 87/0 و 84/0 به دست آمد که حاکی از پایایی و روایی مطلوب بود.
نتیجهگیری: به نظر می رسد با توجه به صحت پایایی و روایی قابل قبول مقیاس شدت توکوفوبیا در زنان باردار میتوان از آن به عنوان یک ابزار تشخیصی برای شناسایی ترس شدید از زایمان و شروع آموزش مدیریت این ترس در مادران باردار استفاده کرد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/1/5 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1402/7/10