logo
دوره 21، شماره 1 - ( 2-1402 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hedayati Dana S, Saberi H, Nasrollahi B. Comparison of the Effectiveness of Mindfulness-Based Cognitive Therapy and Spiritual Therapy on Emotional Resilience. RBS 2023; 21 (1) :1-10
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1431-fa.html
هدایتی دانا سوسن، صابری هاییده، نصرالهی بیتا. مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر تاب‌آوری. تحقیقات علوم رفتاری. 1402; 21 (1) :1-10

URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1431-fa.html


1- گروه روان شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، رودهن، ایران ، h.saberi@riau.ac.ir
چکیده:   (1188 مشاهده)
زمینه و هدف: مقایسه رویکردهای مختلف در جهت اثربخشی بیشتر موردعلاقه بسیاری از محققان می‌باشد؛ در این راستا هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر تاب‌آوری زنان مطلقه بود.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش همه زنان مطلقه تحت پوشش بهزیستی شهر تهران در سال 1399 بودند که از میان آن‌ها 45 نفر داوطلب واجد شرایط وارد مطالعه شدند که با همگن­سازی سن در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. در پژوهش حاضر جهت توصیف و تحلیل داده­ها از تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر، آزمون تعقیبی بنفرونی و نرم‌افزارSPSS  و سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در پس‌آزمون و پیگیری، میانگین نمرات تاب­آوری در گروه­های آزمایش نسبت به کنترل به‌طور معنی­دار و با تفاوت بیشتر افزایش پیداکرده است (05/0>p). به‌عبارت‌دیگر درمان شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی و معنویت درمانی بر نمرات تاب­آوری اثربخش بوده­اند (05/0>p). همچنین تأثیر روش درمان شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی در مرحله پس‌آزمون از درمان معنویت درمانی بر افزایش تاب­آوری مؤثرتر بوده است. در گروه درمان شناختی مبتنی بر ذهن­آگاهی، معنویت درمانی نمرات پس‌آزمون و پیگیری تاب­آوری نسبت به پیش‌آزمون افزایش پیداکرده است و بین میانگین پس‌آزمون و پیگیری در هر دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین در گروه کنترل بین میانگین نمرات پیش­آزمون، پس‌آزمون و پیگیری تاب‌آوری تفاوت معنی­داری وجود ندارد 05/0<P).
نتیجه‌گیری: به نظر می­رسد درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی و معنویت درمانی هر دو برای زنان مطلقه موجب بهبود تاب‌آوری، در این افراد و کاهش پیامدهای فردی و اجتماعی ناشی از طلاق شود.
 
تازه‌های تحقیق
هایده صابری:
Google Scholar, Pubmed
متن کامل [PDF 455 kb]   (638 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/10/20 | پذیرش: 1402/1/26 | انتشار: 1402/2/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.