دوره 20، شماره 2 - ( 6-1401 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 242-230 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raeisi M, Shahbazi M, Koraei A. Comparing effectiveness of the religion-based forgiveness training and the fairness-based contextual therapy on improvement of self-esteem and empathy of betrayed women in Ahvaz. RBS 2022; 20 (2) :230-242
رئیسی مسعود، شهبازی مسعود، کرایی امین. مقایسه اثربخشی آموزش گذشت مبتنی بر مذهب و درمان بافت‌نگر انصاف محور بر بهبود عزت‌نفس و همدلی زنان خیانت دیده شهرستان اهواز. تحقیقات علوم رفتاری. 1401; 20 (2) :230-242

1- گروه مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- گروه مشاوره، واحد مسجدسلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی، مسجدسلیمان، ایران ، masoudshahbazi66@yahoo.com
زمینه و هدف: خیانت در ازدواج عامل بزرگ عدم رضایت زناشویی و همچنین زمینه­ی اصلی بروز تعارض­ها و ناسازگاری­های زناشویی و جنسی است، بنابراین؛ هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش گذشت مبتنی بر مذهب و درمان بافت­نگر انصاف محور بر بهبود عزت‌نفس و همدلی زنان خیانت دیده شهرستان اهواز بود.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش ­آزمایشی با طرح پیش­آزمون و پس­آزمون و گروه گواه با گمارش تصادفی بود. جامعه­ی آماری این پژوهش شامل کلیه­ی زنان متأهل خیانت دیده­ی مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره بین‌الملل و راه کمال شهرستان اهواز بود که از این میان 45 نفر با استفاده از روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی و برابر به گروه آموزش گذشت مبتنی بر مذهب (آزمایش اول)، گروه درمان بافت­نگر انصاف محور (آزمایش 2) و گروه گواه گماشته شدند. آزمودنی­ها به مقیاس عزت‌نفس روزنبرگ (1965) و مقیاس صفات همدلی بتسون (بتسون و همکاران، 1983) پاسخ دادند. هر گروه آزمایش براساس دستورالعمل مربوطه­ی خود، تعداد جلسات آموزش مرتبط را دریافت کرد درحالی‌که گروه گواه در این مدت هیچ مداخله­ای را دریافت نکرد. داده­ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA)، آزمون تعقیبی بونفرنی و نسخه‌ی 26 نرم­افزار SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج آزمون تعقیبی بونفرنی نشان داد که آموزش گذشت مبتنی بر مذهب و درمان بافت­نگر انصاف محور باعث افزایش عزت‌نفس (001/0 > p) و همدلی (001/0 > p) زنان خیانت دیده نسبت به گروه کنترل می­شوند. بااین‌حال، تفاوت معناداری بین دو روش در افزایش عزت‌نفس (415/0 = p) و همدلی (114/0 = p) زنان خیانت دیده وجود نداشت
نتیجه‌گیری: براساس نتایج، می­توان گفت که برای کمک به افزایش عزت‌نفس و همدلی زنان خیانت دیده نسبت به همسرانشان از هر یک از روش­های آموزش گذشت مبتنی بر مذهب یا درمان بافت­نگر انصاف­محور به‌طور موفقیت­آمیزی استفاده نمود.

واژه‌های کلیدی: مذهب، انصاف‌، عزت‌نفس، همدلی، خیانت
دریافت: 1401/3/25 | پذیرش: 1401/5/27 | انتشار: 1401/6/10