دوره 4، شماره 1 - ( 10-1385 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 51-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

کوهستانی م, میرزمانی س م. Post Traumatic Stress Disorder(PTSD) symptoms in mothers of educatable mentally retarded children compared with mothers of normal children. RBS 2006; 4 (1) :46-51
کوهستانی معصومه، میرزمانی سید محمود. نشانه‌های اختلال فشار روانی پس از سانحه(PTSD) در مادران کودکان عقب‌مانده ذهنی آموزش‌پذیر و مادران کودکان عادی. تحقیقات علوم رفتاری. 1385; 4 (1) :46-51

1- عضو هیات علمی دانشگاه علوم بقیه اله (عج)، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران
زمینه و هدف : پی بردن به عقب‌ماندگی ذهنی فرزند، می‌تواند فشار روانی فاجعه‌آمیز برای مادر محسوب شود. از سوی دیگر، وجود کودک کم‌توان ذهنی در خانواده می‌تواند منبعی برای فشار مزمن روانی به حساب آید که اعضای خانواده به ویژه مادر را در معرض بحران‌های هیجانی آتی و آمادگی برای وکنش‌ها و اختلالات شدید مرتبط با فشار روانی قرار می‌دهد.   مواد و روش‌ها : در این مطالعه مقطعی، 80 تا مادر شامل 40 مادر دارای فرزند کم‌توان ذهنی آموزش‌پذیر و 40 مادر دارای فرزند طبیعی به صورت تصادفی با استفاده از پرونده‌های دانش‌آموزان مدارس راهنمایی عادی و استثنایی شهرستان کاشان وارد مطالعه شدند. برای ارزیابی شدت علائم از Symptom Scale(PSS) PTSD استفاده شد. PSS شامل 17 سوال است که وجود معیارهای PTSD را بر مبنای DSM-IV و نیز شدت علائم PTSD را ارزیابی می‌کند.   یافته‌ها : میانگین نمره PSS در مادران دارای فرزند کم‌توان ذهنی به طور معناداری بیشتر از مادران گروه مقایسه بود(P < 0/01).   نتیجه‌گیری : مادران کودکان کم‌توان ذهنی، در برابر فشار روانی آسیب‌پذیرند. طرح‌های مناسبی باید برای پیشگیری و تشخیص زودرس علائم PTSD و نیز برای حمایت از این مادران و مداخله در موارد ضروری برنامه‌ریزی گردد.   کلید واژه‌ها : PTSD، فشار روانی، کودک دچار عقب‌ماندگی ذهنی، خانواده.
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20