مختاری سمانه، یوسفی زهرا، منشیء غلامرضا. تأثیر آموزش پیش از ازدواج طرحوارهمحور بر ترس از ازدواج و سبکهای مقابلهای در دختران مجرد. تحقیقات علوم رفتاری. 1400; 19 (2) :304-316
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1019-fa.html
1- دانشجوی دکتری مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه ازاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران
2- استادیار گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه ازاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران. ، dr.yousefi.zahra@gmail.com
3- دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه ازاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)، اصفهان، ایران.
چکیده: (1875 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه، ازدواج بهسادگی گذشته نیست و جوانان در آستانه ازدواج از یک ترس یا نگرانی در مورد ازدواج و مسائل آن رنج میبرند که مربوط به تحریفهای شناختی، طرحوارهها و سبکهای مقابلهای است که افراد در برابر طرحوارهها بکار میگیرند. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر آموزش پیش از ازدواج طرحوارهمحور بر ترس از ازدواج و سبکهای مقابلهای در دختران مجرد شهر اصفهان بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعهی نیمه تجربی با طرح پیشآزمون –پسآزمون با گروه کنترل و بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دختران مجرد و دانشجوی شهر اصفهان بود. نمونه پژوهش شامل ۳۰ نفر بود که با روش نمونهگیری هدفمند که به روش نمونهگیری ذر دسترس انتخاب و بهطور تصادفی و برابر به گروه آزمایش یا کنترل تخصیص یافتند. شرکتکنندهها در مرحله پیش از مداخله و پس از مداخله به پرسشنامههای ترس از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (۱۳۹۳) و ذهنیتهای طرحوارهای یانگ (۲۰۰۸) پاسخ دادند. گروه آزمایش تحت آموزش گروهی پیش از ازدواج طرحوارهمحور در ۱۵ جلسه ۹۰ دقیقهای قرار گرفتند درحالیکه گروه کنترل هیچگونه مداخلهای دریافت نکرد. دادهها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با استفاده از نسخهی ۲۳ بستهی آماری برای علوم اجتماعی تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه کنترل نشان داد که کارکرد ترس از ازدواج و سبکهای مقابلهای نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری داشته است. بهعبارتدیگر، آموزش پیش از ازدواج طرحوارهمحور بر ترس از ازدواج و سبکهای مقابلهای دختران مجرد تأثیر معناداری داشته است (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: بهطورکلی نتایج حاکی از تأثیر آموزش پیش از ازدواج طرحوارهمحور بر ترس از ازدواج و سبکهای مقابلهای دختران مجرد بود؛ و میتوان از آن بهعنوان یک مداخله مهم و کلیدی در حوزه پیش از ازدواج بکار گرفته شود. همچنین، نتایج این تحقیق میتواند مورداستفاده مشاوران خانواده و ازدواج قرار بگیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/1/29 | پذیرش: 1400/5/6 | انتشار: 1400/5/17