1- استادیار، گروه پرستاری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران ، Leila.azizi.2007@gmail.com
2- دانشجوی دکترای روانشناسی سلامت، گروه روانشناسی، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران.
3- دانشیار، گروه پرستاری بهداشت جامعه و روان، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران
چکیده: (345 مشاهده)
زمینه و هدف: ناباروری یک مسئله جهانی مرتبط با سلامت است که فشار روانی قابلتوجهی را بر افراد درگیر در این مسئله وارد کرده و میتواند بر کیفیت زندگی آنها تأثیر منفی بگذارد. ازاینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی شناختهای بیماریزا در رابطه بین استیگمای ناباروری و کیفیت زندگی باروری زنان نابارور انجام شد.
مواد و روشها: این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به ناباروری در سطح شهر مشهد بود که در بازه زمانی اردیبهشت تا تیرماه 1402 به کلینیکها و مراکز تخصصی ناباروری مراجعه کرده بودند. نمونه موردبررسی شامل 300 نفر از زنان نابارور بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. شرکتکنندگان مقیاس استیگمای ناباروری، پرسشنامه شناختهای بیماریزا و پرسشنامه کیفیت زندگی باروری را تکمیل کردند. از روشهای همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری برای تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که مدل مربوط به نقش میانجی شناختهای بیماریزا در رابطه بین استیگمای ناباروری و کیفیت زندگی باروری زنان نابارور از برازش خوبی برخوردار است. بهعلاوه مشخص شد که اثر مستقیم استیگمای ناباروری بر کیفیت زندگی باروری معنادار نیست (05/0<P). اثر مستقیم شناختهای بیماریزا (01/0>P) و اثر غیرمستقیم استیگمای ناباروری با میانجیگری شناختهای بیماریزا بر کیفیت زندگی باروری معنادار است (01/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نقش میانجی شناختهای بیماریزا در رابطه بین استیگمای ناباروری و کیفیت زندگی باروری زنان نابارور توجه به این متغیرها در حوزه آسیبشناسی روانی و تدوین مداخلههای آموزشی و درمانی در مورد کیفیت زندگی باروری میتواند مفید باشد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/3/11 | پذیرش: 1403/6/10 | انتشار: 1403/6/10