دوره 17، شماره 4 - ( 11-1398 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 651-642 | برگشت به فهرست نسخه ها

Malekshahi Beiranvand F, Khodabaksh Pirkalani R, Ameri F, Khosravi Z. Discovering the Factors Affecting of death anxiety in women with panic disorder and strategies to deal with it. RBS 2020; 17 (4) :642-651
ملکشاهی بیرانوند فاطمه، خدابخش پیرکلانی روشنک، عامری فریده، خسروی زهره. کشف عوامل مؤثر بر اضطراب مرگ در زنان مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی و راهبردهای مواجه با آن. تحقیقات علوم رفتاری. 1398; 17 (4) :642-651

1- کاندیدای دکتری تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، rkhodabaksh@alzahra.ac.ir
3- استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.
4- استاد، گروه روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران.

زمینه و هدف: اضطراب مرگ نقش مهمی در اختلال وحشت‌زدگی دارد. زنان مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی در مقایسه با انواع دیگر اختلالات اضطرابی، اضطراب مرگ بالاتری تجربه می‌کنند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی علل اضطراب مرگ و راهبردهای مواجه با آن در زنان مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه با بهره‌گیری از روش نظریه زمینه‌ای انجام شد. داده‌ها به کمک مصاحبه نیمه ساختاریافته با ۱۳ زن مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از روش Strauss و Corbin مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت که شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود.

یافته‌ها: یافته‌ها در علل اضطراب مرگ از چهار مقوله اصلی (مربوط به خود، مرتبط با دیگران، ماهیت مرگ، مربوط به آخرت)، هفت مفهوم اولیه (برملا شدن ضعف انسان، توقف زندگی، مرگ عزیزان، سرنوشت بازماندگان، فرایند مردن، عدم شناخت مرگ و پس‌ازآن، عقوبت گناه) بود. راهبرد‌‌های مواجه آنان از دو مقوله اصلی (راهبردهای اجتنابی، راهبردهای تسلی‌بخش)، هفت مفهوم اولیه (محدود کردن روابط، دوری از موقعیت‌های مرتبط با مرگ، در نظر گرفتن رحمت خداوند، رها کردن فکر مرگ، اعمال نیکوکارانه، وعده مثبت دادن به خود، ماندن در ترس) بود.

نتیجه‌گیری: همراه عوامل مربوط به خود؛ عوامل مرتبط با دیگران، ناشناخته بودن ماهیت مرگ و عقوبت آخرت نیز در ایجاد اضطراب مرگ در زنان مبتلا به اختلال وحشت‌زدگی دخیل بود. این افراد از راه‌حل‌های اجتنابی و سرکوبگرانه بهره می‌جویند که اثربخشی کافی را برای آنان به همراه ندارد.

دریافت: 1399/1/28 | پذیرش: 1399/1/28 | انتشار: 1399/1/28