دوره 17، شماره 3 - ( 7-1398 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 536-520 | برگشت به فهرست نسخه ها

Doos Ali Vand H, Habibi M, Bagherian-Sararoudi R. A review of etiological models of insomnia from cognitive-behavioral perspective. RBS 2019; 17 (3) :520-536
دوس علی وند هدی، حبیبی مجتبی، باقریان سرارودی رضا. مروری بر مدل‌‌های سبب‌‌شناسی بی‌خوابی از دیدگاه شناختی- رفتاری. تحقیقات علوم رفتاری. 1398; 17 (3) :520-536

1- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه روانشناسی سلامت، دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان (انستیتو روانپزشکی تهران)، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
3- دانشیار روان‌شناسی سلامت، گروه روان‌شناسی سلامت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، bagherian@med.mui.ac.ir

زمینه و هدف: بی‌خوابی یک مشکل بهداشتی رایج است که با دشواری در شروع خواب، تداوم خواب یا بیداری زودهنگام از خواب مشخص می‏شود. در مقایسه با سایر اختلالات خواب، پژوهش در زمینه سبب‏‌شناسی بی‏خوابی در مراحل اولیه آن است. هدف پژوهش حاضر، مرور اجمالی بر مهم‌ترین مدل‏‌های شناختی و رفتاری بی‏خوابی و تلویحات درمانی آن‌ها است.

یافته‌ها: مدل‏‌های شناختی و رفتاری متعدد بی‏خوابی، گرایش به تمرکز بر جنبه‏‌های متفاوتی به‌عنوان نقطه شروع این فرآیند دارند. هرچند که هر مدل، جنبه منحصربه‌فردی از بی‏خوابی را فراهم می‏‌سازد‏، این مدل‏‌ها بهتر است به‌عنوان مدل‏‌های مکمل تا مدل‏‌هایی که متقابلاً مجزا هستند، در نظر گرفته شوند. این مدل‎‏ها می‏‌توانند به‌عنوان راهنمایی جهت طرح‏‌ریزی درمان‏‌های مؤثر بی‏خوابی مزمن استفاده شوند.

نتیجه‌گیری: هرچند مدل‏‌های متفاوت بی‏خوابی، درک بهتری از ماهیت پیچیده و چندبعدی این اختلال ارائه می‏‌کنند، هر یک از آن‌ها نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارند. یک مدل جامع، جهت یکپارچه‏‌سازی مؤلفه‏‌های اساسی مدل‏‌های موجود موردنیاز می‏‌باشد.

دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1399/1/27 | انتشار: 1399/1/27