دوره 17، شماره 2 - ( 5-1398 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 213-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi S N, Hasanzadeh R, Dousti Y. Effectiveness of Time Perspective Therapy on Depression and Social Well-being of Bereaved Women. RBS 2019; 17 (2) :205-213
موسوی سیده نگار، حسن زاده رمضان، دوستی یارعلی. اثربخشی درمان چشم‌انداز زمان بر افسردگی و سلامت اجتماعی زنان دارای نشانگان سوگ. تحقیقات علوم رفتاری. 1398; 17 (2) :205-213

1- دانشجوی دکترا روانشناسی عمومی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران.
2- استاد، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران. ، Rhassanzadeh@yahoo.com
3- استادیار، گروه روانشناسی، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری، ایران
زمینه و هدف: مرگ‌ومیر و داغ‌دیدگی سبب می‌شود سلامتی افراد در حوزه‌های مختلف تحت تأثیر قرار گیرد. بسیاری از افراد داغ‌دیده‌ی در معرض خطر نشانگان افسردگی و افزایش احتمال مرگ‌ومیر قرار دارند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان چشم‌انداز زمان بر افسردگی و سلامت اجتماعی زنان سوگوار بود. مواد و روش‌­ها: روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح تحقیق پیش‌آزمون، پس‌آزمون، پیگیری با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه زنان ساکن در شهر بابل است که حداقل 12 ماه از سوگشان گذشته باشد و هنوز علائم سوگ و افسردگی را داشتند. از جامعه آماری تعداد 30 نفر به روش نمونه­گیری دردسترس انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه­ی افسردگی بک و پرسشنامه سلامت اجتماعی استفاده شد. داده­ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر تجزیه‌وتحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که بین دو گروه درمان چشم‌انداز زمان و گروه کنترل نمرات افسردگی تفاوت معناداری وجود دارد و زنانی که مداخله درمان چشم‌انداز زمان را دریافت کرده بودند، نسبت به زنانی که هیچ مداخله­ای دریافت نکرده بودند، افسردگی کمتری داشتند. همچنین بین دو گروه درمان چشم‌انداز زمان و گروه کنترل نمرات سلامت اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد و زنانی که مداخله درمان چشم‌انداز زمان را دریافت کرده بودند، نسبت به زنانی که هیچ مداخله­ای دریافت نکرده بودند، سلامت اجتماعی بیشتری داشتند. نتیجه‌گیری : با توجه به نتایج پژوهش می­توان گفت رویکرد درمان چشم‌انداز زمان در کاهش میزان افسردگی سلامت اجتماعی زنان سوگوار اثربخش است ازاین‌رو، می­توان این درمان را برای افسردگی و سلامت اجتماعی زنان بکار برد.
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/5/24 | انتشار: 1398/5/24