اثربخشی زوج درمانی تلفیقی هیجان‌مدار بر تعهد زناشویی زوج‌های دانشجو
طیبه خواجه افضلی* 1، فاطمه بهرامی2 ، کورش گودرزی3 ، نورعلی فرخی
1- استاد، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- استادیار، گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران
3- دانشیار، گروه سنجش و اندازه‌گیری، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده:   (1909 مشاهده)
زمینه و هدف : تعهد زناشویی متغیر مهمی در حفظ و تداوم زندگی زناشویی به شمار می‌رود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی رویکرد زوج درمانی تلفیقی هیجان‌مدار (Emotionally Focused Therapy یا EFT) بر تعهد زناشویی زوج‌های دانشجو بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت نیمه‌آزمایشی و با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون، همراه با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه زوجین دانشجوی دانشگاه فرهنگیان شهر تهران که در سال 1396 به مرکز مشاوره دانشگاه مراجعه کرده بودند، تشکیل داد (50 زوج و 100 نفر). از این تعداد، 32 زوج به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌ صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد (هر کدام 16 زوج) قرار گرفتند و پرسش‌نامه تعهد زناشویی (Dimensions of Commitment Inventory یا DCI) را تکمیل نمودند. رویکرد EFT به مدت 10 جلسه 2 ساعته در هفته برای گروه آزمایش اجرا شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که با کنترل اثر نمرات پیش‌آزمون، میانگین نمره‌ کل تعهد و مؤلفه‌های آن شامل شخصی، اخلاقی و ساختاری گروه آزمایش در مرحله پس‌آزمون به طور معنی‌داری بیشتر از میانگین نمرات تعهد زناشویی و مؤلفه‌های آن در گروه شاهد بود (001/0 > P). نتیجه‌گیری: با توجه به تأثیرات روش EFT بر تعهد زوجین دانشجو، مشاوران خانواده و روان‌درمانگران حرفه‌ای در مراکز مشاوره می‌توانند از این رویکرد در جهت کمک به بهبود تعاملات زوجین استفاده کنند.
واژه‌های کلیدی: تعهد زناشویی، زوجین، رویکرد زوج درمانی هیجان‌مدار
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1397/4/24 | انتشار: 1397/4/24

خواجه افضلی ط, بهرامی ف, گودرزی ک, فرخی ن. Effectiveness of Integrative Emotion-Focused Therapy on Marital Commitment of Student Couples, Tehran, Iran. RBS 2018; 16 (2) :229-233

خواجه افضلی طیبه، بهرامی فاطمه، گودرزی کورش، فرخی نورعلی. اثربخشی زوج درمانی تلفیقی هیجان‌مدار بر تعهد زناشویی زوج‌های دانشجو. تحقیقات علوم رفتاری. 1397; 16 (2) :229-233