نرگس محمدی* 1، علیرضا آقایوسفی2 ، احمد علی‌پور3 ، غلامرضا نیک‌راهان4 ، معصومه صادقی5 ، حمیدرضا روح‌افزا6
1- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
3- استاد، گروه روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
4- دکتری تخصصی، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
5- استاد، مرکز تحقیقات بازتوانی قلبی، پژوهشکده قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6- دانشیار، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، پژوهشکده قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده:   (2073 مشاهده)
زمینه و هدف : مطالعه حاضر با هدف مقایسه عوامل روانی مثبت و منفی بین دو گروه بیماران کرونری قلبی مبتلا و غیر مبتلا به سندرم متابولیک و بررسی رابطه این عوامل روان‌شناختی با میزان خطر سندرم متابولیک انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع علی- مقایسه‌ای و جامعه آماری آن متشکل از کلیه بیماران کرونری قلبی میانسال (35 تا60 سال) بود که از سال 1391 تا 1395 در مرکز بازتوانی قلبی پژوهشکده قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ثبت‌نام شده بودند. 61 بیمار در شهریور سال 1395 به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه‌های جهت‌گیری زندگی (Life Orientation Test-Revised یا LOT-R)، شادکامی آکسفورد (Oxford Happiness Questionnaire یا OHQ)، امید بزرگسالان (Adult Hope Questionnaire)، رضایت زندگی (Satisfaction With Life Scale با SWLS) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (Positive and Negative Affect Scales یا PANAS) جمع‌آوری گردید. ارزیابی‌های فیزیولوژیک مرتبط با سندرم متابولیک نیز انجام شد. داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی، آزمون‌های Independent t، ANOVA و Mann-Whitney و ضریب همبستگی Pearson در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: تفاوت معنی‌داری بین دو گروه بیماران کرونری با و بدون سندرم متابولیک از نظر افسردگی، خوش‌بینی، امید و شادکامی وجود داشت. همچنین، افسردگی، خوش‌بینی، امید و شادکامی، ارتباط معنی‌داری را با میزان خطر سندرم متابولیک نشان داد. نتیجه‌گیری: نتایج به دست آمده از ارتباط بین متغیرهای روان‌شناختی و سندرم متابولیک حمایت می‌کند.
واژه‌های کلیدی: عوامل روان‌شناختی، سندرم متابولیک، بیماری کرونری قلب
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20

محمدی ن, آقایوسفی ع, علی‌پور ا, نیک‌راهان غ, صادقی م, روح‌افزا ح. The Comparison of Negative and Positive Psychological Factors in Patients with Coronary Heart Disease with and without Metabolic Syndrome. RBS 2017; 15 (4) :480-487

محمدی نرگس، آقایوسفی علیرضا، علی‌پور احمد، نیک‌راهان غلامرضا، صادقی معصومه، روح‌افزا حمیدرضا. مقایسه عوامل روان‌شناختی مثبت و منفی در بیماران کرونری قلبی مبتلا و غیر مبتلا به سندرم متابولیک. تحقیقات علوم رفتاری. 1396; 15 (4) :480-487