هانیه بلوچی* 1، مریم بزرگ‌منش2 ، آزیتا امیرفخرایی3 ، طیبه شفاعت4
1- استادیار، گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی، دانشگاه پیام نور، شیراز، ایران
2- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- استادیار، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده علوم انسانی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بندرعباس، بندرعباس، ایران
4- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی، دانشگاه پیام نور، شیراز، ایران
زمینه و هدف : سلامت روان، از جمله عوامل مهم در زندگی انسان می‌باشد که جهت بهبود بیمار‌ی‌های جسمی نیز اهمیت دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه‌ای تاب‌آوری در رابطه بین سلامت معنوی و معنای زندگی با سلامت روان بیماران مبتلا به ‌سرطان ‌روده بزرگ‌ بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های این مطالعه، 120 بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ در مراحل 2 و 3 بودند که از طریق نمونه‌گیری در ‌دسترس انتخاب شدند.‌ ابزارهای مورد استفاده جهت جمع‌آوری داده‌ها شامل مقیاس ‌معنا در زندگی (Meaning in Life Scale یا MiLS)‌‌، مقیاس سلامت ‌معنوی Paloutzian و Ellison (Spiritual Well-Being Scale یا SWBS)، ‌مقیاستاب‌آوری Connor-Davidson (Connor-Davidson Resilience Scale یا CD-RISC) و پرسش‌نامه‌ 25-Symptom Checklist (25-SCL‌) بود. یافته‌ها: ارتباط مثبت و معنی‌د‌اری بین معنای زندگی، سلامت معنوی و تاب‌آوری با ‌سلامت روان وجود داشت‌.‌ شاخص‌های معنای زندگی و سلامت ‌معنوی نمی‌توانند پیش‌بینی کننده معنی‌داری سلامت روان باشند.‌ تاب‌آوری پیش‌بینی ‌کننده مثبت و معنی‌دار سلامت روان بود‌.‌ دیدگاه، ارزش‌ها و اهداف از مؤلفه معنی‌داری ‌زندگی، می‌توانند ‌منجر به افزایش تاب‌آوری و در نتیجه، ‌افزایش سلامت روان شوند.‌ ‌همچنین، بین متغیرهای معنای زندگی، سلامت معنوی و تاب‌آوری با سلامت روانی بیماران رابطه معنی‌دری مشاهده شد. نتیجه‌گیری: دیدگاه، ارزش‌ها و اهداف از مؤلفه معنی‌داری ‌زندگی، می‌توانند ‌به واسطه افزایش تاب‌آوری، باعث کاهش اختلالات روانی ‌یا ‌افزایش سلامت روان بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ شوند.
واژه‌های کلیدی: معنویت، تاب‌آوری، ‌سلامت روان، سرطان ‌روده بزرگ
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20

بلوچی ه, بزرگ‌منش م, امیرفخرایی آ, شفاعت ط. The Intermediate Rolle of Resilience Mediation in the Relationship between the Meaning of Life and Spiritual Health with the Mental Health in Patients with Colon Cancer. RBS 2017; 15 (4) :411-419

بلوچی هانیه، بزرگ‌منش مریم، امیرفخرایی آزیتا، شفاعت طیبه. نقش واسطه‌ای تاب‌آوری در رابطه بین سلامت معنوی و معنای زندگی با ‌‌سلامت روان در بیماران مبتلا به ‌سرطان ‌روده بزرگ. تحقیقات علوم رفتاری. 1396; 15 (4) :411-419