دوره 15، شماره 1 - ( 1-1396 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

نيکو گفتار م, خانعلی‌لو ر. Comparison of the Effectiveness of Cognitive-Behavioral Therapy and Acceptance and Commitment Therapy on Reducing Symptoms of Depression in Women with Multiple Sclerosis. RBS 2017; 15 (1) :59-66
نیکو گفتار منصوره، خانعلی‌لو رویا. مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش نشانه‌های افسردگی بیماران زن مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس. تحقیقات علوم رفتاری. 1396; 15 (1) :59-66

1- استادیار، گروه روان شناسی، دانشکده روان شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- دانشجوی دکتری، گروه روان‌شناسی، دانشکده روان‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، تهران، ایران
زمینه و هدف : هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی- رفتاری (Cognitive-behavioral therapy  یا CBT) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy یا ACT) بر کاهش نشانه‌های افسردگی بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) بود. مواد و روش‌ها: طرح پژوهش شبه آزمایشی بود که به شیوه پیش‌آزمون و پس‌آزمون همراه با گروه شاهد انجام گرفت. از بین بیماران زن مبتلا به MS دارای نشانه‌های افسردگی مراجعه کننده به انجمن MS در سال 1394، نمونه‌ای 45 نفره انتخاب شد و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره CBT، ACT و گروه شاهد قرار گرفتند. جلسات درمانی طی 8 جلسه و در هر جلسه به مدت 45 دقیقه برگزار گردید. داده‌ها به وسیله پرسش‌نامه افسردگی Beck (Beck Depression Inventory یا BDI) جمع‌آوری و با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه ‌و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: هر دو روش CBT، ACT در کاهش علایم افسردگی بیماران مبتلا به MS مؤثر بود (001/0 > P). روش CBT نسبت به ACT اثربخشی بیشتری داشت. نتیجه‌گیری: دو روش CBT، ACT از راه‌‌های مؤثر در کاهش افسردگی بیماران مبتلا به MS محسوب می‌شوند. این نتیجه با توجه به اثربخشی بیشتر CBT، پیشنهاد می‌کند که CBT به عنوان درمان ترجیحی برای کاهش نشانه‌های افسردگی در بیماران مبتلا به MS در نظر گرفته شود.
دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1396/1/26 | انتشار: 1396/1/26