شانس ابتلا به بیماری روان‌تنی با توجه به ابعاد آلکسی تایمیا
محسن معروفی1 ، وجیهه حاجی حسینی2 ، مریم معروفی3 ، محمدرضا مراثی4 ، نصراله علیمحمدی
1- کارشناس ارشد، گروه روان‌شناسی بالینی، دانشگاه علوم تحقیقات واحد اصفهان، اصفهان، ایران
2- کارشناس ارشد، گروه پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشیار، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- استادیار، گروه پرستاری، مرکز تحقیقات مراقبت‌های پرستاری و مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
زمینه و هدف : نتایج مطالعات حاکی از آن است که آلکسی تایمیا می‌تواند عامل خطرزا برای طیف وسیعی از بیماری‌های جسمی و اختلالات روانی باشد. این پژوهش، به منظور ارزیابی پیش‌بینی شانس ابتلا به بیماری روان‌تنی با توجه به ابعاد مختلف آلکسی تایمیا انجام گرفت. مواد و روش‌ها : مطالعه حاضر از نوع مورد- شاهدی بر روی 146 نمونه انجام شد که به روش سرشماری از بین مراجعان به درمانگاه روان‌تنی شهر اصفهان انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، به مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو جواب دادند و داده‌ها با روش آماری رگرسیون لجستیک و با استفاده از نرم‌افزار SPSS، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها : به ازای هر یک واحد افزایش نمره کلی آلکسی تایمیا، شانس ابتلا به بیماری روان‌تنی به میزان پنج درصد افزایش معنی‌داری پیدا کرد (008/0 > P). از طرف دیگر، به ازای هر واحد افزایش نمره دشواری در شناسایی احساس‌ها، شانس ابتلا به بیماری روان‌تنی به میزان یازده درصد افزایش داشت. نتیجه‌گیری : شدت آلکسی تایمیا و به ویژه یکی از زیرمجموعه‌های آن یعنی «دشواری در شناخت احساسات» می‌تواند شانس ابتلا به بیماری‌های روان‌تنی را به طور قابل ملاحظه‌ای افزایش دهد. از این رو، بر اساس یافته‌های حاصل از مطالعه حاضر، می‌توان الکسی تایمیا را به عنوان یک ابزار پیش‌بین برای بیماری‌های روان‌تنی معرفی نمود.
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1395/8/25

معروفي م, حاجي حسيني و, معروفي م, مراثي م, عليمحمدي ن. Risk of Psychosomatic Disease Incidence According to the Dimensions of Alexithymia. RBS 2016; 14 (1) :1-6

معروفی محسن، حاجی حسینی وجیهه، معروفی مریم، مراثی محمدرضا، علیمحمدی نصراله. شانس ابتلا به بیماری روان‌تنی با توجه به ابعاد آلکسی تایمیا. تحقیقات علوم رفتاری. 1395; 14 (1) :1-6