دوره 13، شماره 4 - ( 9-1394 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 616-609 | برگشت به فهرست نسخه ها

مرتضوي نصيري ف س, پاکدامن ش, دهقاني م. The Association of Catastrophizing and Pain-Related Anxiety with Headache-Related Disability in Patients Suffering from Migraine. RBS 2015; 13 (4) :609-616
مرتضوی نصیری فرشته سادات، پاکدامن شهلا، دهقانی محسن. رابطه فاجعه‌آفرینی و اضطراب مرتبط با درد با ناتوانی ناشی از سردرد در افراد مبتلا به میگرن. تحقیقات علوم رفتاری. 1394; 13 (4) :609-616

1- استادیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
زمینه و هدف : میگرن یکی از شایع‌ترین انواع سردرد می‌باشد که تأثیر بسزایی بر عملکرد بیماران می‌گذارد و منجر به ناتوانی آن‌ها می‌شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه‌ بین فاجعه‌آفرینی و اضطراب مرتبط با درد با این مسأله‌ مرتبط با سلامت بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع مقطعی- همبستگی، بر روی 178 بیمار مبتلا به سردرد میگرن انجام شد. این افراد به مطب‌های خصوصی متخصصان مغز و اعصاب و بیمارستان‌های شهر تهران مراجعه کردند و مبتلا به میگرن توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب تشخیص داده شدند. انتخاب بیماران به روش نمونه‌گیری در دسترس صورت گرفت. آن‌ها 3 پرسش‌نامه سنجش ناتوانی ناشی از سردرد (Headache Disability Inventory یا HDI)، فاجعه‌آفرینی درد (Pain Catastrophizing Scale یا PCS) و اضطراب درد (Pain Anxiety Symptoms Scale یا PASS-20) را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام‌‌به‌گام در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: مطابق با یافته‌های پژوهش، بین هر دو متغیر فاجعه‌آفرینی (64/0 = R) و اضطراب مرتبط با درد (62/0 = R) با ناتوانی ناشی از سردرد، همبستگی مثبت معنی‌دار وجود داشت. اضطراب مرتبط با درد قادر به پیش‌بینی 36 درصد از واریانس ناتوانی ناشی از سردرد بود (001/0 > P) که با ورود خرده مقیاس‌های متغیر فاجعه‌آفرینی، از میزان این پیش‌بینی کاسته شد. این موضوع تأثیر بسزای متغیر فاجعه انگاری و خرده مقیاس‌های آن را در پیش‌بینی میزان ناتوانی ناشی از سردرد نشان‌ داد. نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر بر نقش متغیرهای روان‌شناختی در پیش‌بینی ناتوانی ناشی از سردرد بیماران مبتلا به میگرن تأکید نمود. بر اساس نتایج این مطالعه، سطح فاجعه‌آفرینی می‌تواند ناتوانی ناشی از سردرد را پیش‌بینی کند. بنابراین، توجه به نقش فاجعه‌آفرینی مبتلایان به سردرد میگرنی مزمن، یکی از مضامین بالینی این پژوهش به شمار می‌رود. این موضوع می‌تواند به افزایش کیفیت زندگی مبتلایان به میگرن کمک نماید.
واژه‌های کلیدی: فاجعه‌آفرینی، اضطراب، درد، میگرن
دریافت: 1398/11/19 | انتشار: 1394/9/24