دوره 20، شماره 1 - ( 2-1401 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 122-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

baratian H, barekatain M, mehvari habibabadi J, ebrahimi A, ansari shahidi M. Prediction of Quality of Life after Surgery for Frontal Lobe Epilepsy by Neuropsychological Assessments. RBS 2022; 20 (1) :113-122
براتیان هاجر، برکتین مجید، مهوری حبیب آبادی جعفر، ابراهیمی امراله، انصاری شهیدی مجتبی. پیش‌بینی کیفیت زندگی پس از جراحی صرع لوب فرونتال بر اساس ارزیابی‌های عصب‌روان‌شناختی. تحقیقات علوم رفتاری. 1401; 20 (1) :113-122

1- دانشجوی دکتری روانشناسی سلامت، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
2- استاد، گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد. ایران و گروه روانپزشکی، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، barekatain@yahoo.com
3- استاد، گروه داخلی اعصاب، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- دانشیار، گروه روانشناسی سلامت، دانشکده ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
5- استادیار، گروه روانشناسی، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران.
زمینه و هدف: صرع لوب فرونتال با اختلال عملکرد شناختی همراه است که ممکن است بر کیفیت زندگی قبل و بعد از جراحی برای صرع تأثیر منفی بگذارد. این مطالعه باهدف یافتن عوامل شناختی پیش‌بینی کننده کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه صرع لوب فرونتال که تشنج آنها با جراحی برای صرع کنترل‌شده بود، انجام شد.
مواد و روش‌ها: بیست‌وچهار بیمار مبتلابه صرع لوب فرونتال که از خرداد ۱۳۹۳ تا خرداد ۱۳۹۸ تحت عمل جراحی صرع قرار گرفتند، انتخاب شدند. پیامد تشنج با طبقه­بندی انگل اصلاح­شده ارزیابی شد. همه بیماران با مقیاس هوش بزرگسالان وکسلر اصلاح‌شده، مقیاس حافظه وکسلر، آزمون ردیابی رنگ، تست برج لندن، تست زبان پریشی نام‌گذاری فارسی و تست تشخیصی زبان پریشی فارسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. کیفیت زندگی با پرسشنامه کیفیت زندگی در صرع با ۸۹ آیتم ارزیابی شد. برای تجزیه‌وتحلیل آماری از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری‌های مکرر و مدل‌های خطی تعمیم‌یافته استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که بین نمرات حافظه کاری (۰۱/۰=p)، هوش کلی (۰۰۱/۰>p) و هوش عملکردی (۰۰۱/۰>p) قبل و بعد از عمل تفاوت معنی­داری وجود داشت. مدل رگرسیون خطی تعمیم‌یافته نشان داد که خطاهای رنگ در قسمت ۲ آزمون ردیابی رنگ با آماره ۴۳/۱۸- و نمرات نمایه شده بالاتر حافظه کلامی با آماره ۲۸/۱-، هر دو قبل از جراحی، کاهش امتیاز کیفیت زندگی کل را پیش­بینی کردند.
نتیجه‌گیری: حافظه کاری و عملکرد اجرایی عوامل عصبی روان‌شناختی هستند که ممکن است کیفیت زندگی را در پس از جراحی برای صرع لوب فرونتال پیش­بینی کنند.
دریافت: 1401/4/2 | پذیرش: 1401/5/23 | انتشار: 1401/5/25