Parchami Khoram M, Imani S, Ansari D. Predicting Psychological Well-Being Based on Basic Psychological Needs: The Mediating Role of Social Networks Addiction. RBS 2022; 20 (2) :317-328
URL:
http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1317-fa.html
پرچمی خرم محمود، ایمانی سعید، انصاری داریوش. پیشبینی بهزیستی روانی براساس نیازهای بنیادین روانشناختی: نقش واسطهای اعتیاد به شبکههای اجتماعی. تحقیقات علوم رفتاری. ۱۴۰۱; ۲۰ (۲) :۳۱۷-۳۲۸
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-۱-۱۳۱۷-fa.html
۱- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
۲- استادیار، گروه مشاوره، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. ، s_imani@sbu.ac.ir
۳- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
چکیده: (۲۸۴۵ مشاهده)
زمینه و هدف: این پژوهش با هدف بررسی رابطه نیازهای بنیادین و بهزیستی روانشناختی با میانجیگری اعتیاد به شبکههای اجتماعی انجام شد. اعتیاد به شبکههای اجتماعی عبارت است از وابستگی بیش از حد، انگیزه قوی برای ورود یا استفاده و صرف زمان و تلاش بسیار برای شبکههای اجتماعی که به سایر فعالیتهای اجتماعی، مطالعات/شغل، روابط بین فردی و یا سلامت روانی آسیب میرساند؛ بنابراین، در دهه گذشته، عوامل و پیامدهای مرتبط با استفاده مشکلزا از شبکههای اجتماعی علاقه و مطالعه تجربی در این حوزه را افزایش داده است.
مواد و روشها: جامعه آماری در این پژوهش افراد بالای 18 سال در شهر شیراز و همدان بود که از این جامعه آماری تعداد 396 نفر (170 مرد و 226 زن) با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی (گینه، 2003)، اعتیاد به شبکههای اجتماعی (پاناییز و والکر، 2012) و بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. دادهها با استفاده از روشهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: بالاترین ضریب همبستگی در بین نیازهای بنیادین مربوط به نیاز ارتباط با 64/0- و بعد از آن نیازهای خودمختاری و شایستگی به ترتیب 62/0- و 58/0- بود. ضریب همبستگی بین اعتیاد به شبکههای اجتماعی و بهزیستی روانشناختی نیز 48/0- به دست آمد. همچنین، ضریب همبستگی نیازهای بنیادین خودمختاری، شایستگی و ارتباط با بهزیستی روانشناختی به ترتیب 69/0، 60/0 و 66/0 بود.
نتیجهگیری: ناکامی در ارضاء نیازهای بنیادین میتواند در قالب روشهای اصلاحی و به شکل استفاده افراطی از شبکههای اجتماعی نمایان شده و زمینهساز استفاده اعتیادی از این شبکهها شود. ناکامی در ارضاء نیازهای بنیادین همچنین به صورت مستقیم و غیر مستقیم با کاهش بهزیستی روانشناختی مرتبط است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/3/11 | پذیرش: 1401/7/23 | انتشار: 1401/10/18