logo
دوره 20، شماره 1 - ( 2-1401 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 159-150 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saeidi Ghahe A, Shahedi B, kheirabadi G, Tarrahi M J. Social Environment Role in the Relationship between the Residential Environment and Depression of Residents (Case Study: Residents of Isfahan City). RBS 2022; 20 (1) :150-159
URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1300-fa.html
سعیدی قهه عاطفه، شاهدی بهرام، خیرآبادی غلامرضا، طراحی محمد جواد. نقش محیط اجتماعی در رابطه محیط مسکونی و افسردگی ساکنین (نمونه مورد مطالعه ساکنین شهر اصفهان). تحقیقات علوم رفتاری. 1401; 20 (1) :150-159

URL: http://rbs.mui.ac.ir/article-1-1300-fa.html


1- گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران.
2- گروه معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. ، niaresh.memari@yahoo.com
3- گروه روان‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
4- گروه اپیدمیولوژی و آمار، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده:   (1014 مشاهده)
زمینه و هدف: محیط اجتماعی همراه با محیط ساخته شده می­تواند سلامت روان را تحت تأثیر قرار دهد. از سویی دیگر افسردگی علل اصلی بسیاری از بیماری­هاست که بار زیادی را به افراد تحمیل کرده و می­تواند موجب اختلال در عملکرد افراد شود؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش محیط اجتماعی در رابطه بین محیط مسکونی و نمره افسردگی ساکنین آن بود.
مواد و روش‌ها: طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه ساکنین مناطق پانزده‌گانه شهر اصفهان بودند که با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی خوشه­ای تعداد ۷۴۹ نفر برای انجام تحقیق انتخاب شدند. داده­ها در مرحله پیشینه تحقیق به وسیله مطالعات کتابخانه­ای و سپس با ابزار پرسشنامه گردآوری شدند که در آن از پرسشنامه افسردگی لاویبوند (۱۹۹۵)، پرسشنامه سنجش ویژگی­های محیط مسکونی و پرسشنامه سنجش محیط اجتماعی استفاده گردید. شایان ذکر است که از هر واحد مسکونی حداقل دو پرسشنامه تکمیل شده دریافت شد. در ادامه نیز از روش همبستگی و تحلیل آنوا جهت تجزیه تحلیل داده­ها استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج بیانگر این بود که محیط مسکونی و اجتماعی با افسردگی ساکنین مرتبط است و محیط اجتماعی، اثر میانجی­گری جزئی در رابطه بین محیط مسکونی و افسردگی دارد.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر محیط اجتماعی، اثر میانجی­گری جزئی در رابطه بین محیط مسکونی و افسردگی داشت. بدین مفهوم که بخشی از اثر متغیر پیش بین (محیط مسکونی) بر متغیر ملاک (افسردگی) از طریق متغیر محیط اجتماعی انتقال پیدا می­کرد؛ بنابراین توجه به آن می­تواند به عنوان عاملی محیطی در کاهش افسردگی ساکنین مورد استفاده قرار گیرد و پیشنهاد می­شود که در تحقیقاتی که به مطالعه رابطه محیط مسکونی و افسردگی می­پردازند، محیط اجتماعی نیز در نظر گرفته شود.
متن کامل [PDF 1222 kb]   (539 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/20 | پذیرش: 1401/5/30 | انتشار: 1401/6/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.