۱- استادیار، گروه پزشکی اجتماعی ،دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران./ مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان ،ایران.
۲- دانشجوی دکتری، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان،ایران.
چکیده: (۲۶۵۳ مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به روند افزایشی سالمندی در ایران و اهمیت کیفیت زندگی در دوران سالمندی، هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط ارضاء نیازهای اساسی روانشناختی با کیفیت زندگی در سالمندان شهر اصفهان میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که بر روی ۲۱۴ سالمند در سال ۱۳۹۹ انجام شده است. در این مطالعه دادهها بر اساس پرسشنامه ارضاء نیازهای اساسی روانشناختی (دسی و رایان ۲۰۰۰) که شامل سه بعد نیاز به شایستگی، نیاز به خودمختاری و نیاز به ارتباط میباشد بررسی گردید. همچنین کیفیت زندگی توسط پرسشنامهی کیفیت زندگی SF۱۲ در دو بعد جسمی و روانی موردبررسی ﻗﺮار گرفت. اطلاعات پس از جمعآوری در SPSS-۲۴ وارد و با آزمونهای تی مستقل و آنوا و رگرسیون خطی آنالیز شد.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد، از بین ابعاد نیازهای اساسی روانشناختی، نیاز به شایستگی میتواند تغییرات مربوط به کیفیت زندگی در بعد جسمی (۰۲/۰=p)، در بعد روانی (۰۰۱/۰=p) و تغییرات مربوط به کل کیفیت زندگی (۰۰۱/۰=p) را پیشبینی نماید. درحالیکه ارضاء نیازهای ارتباط و خودمختاری بهطور مستقل نقش پیشبینی کنندهای در تغییرات مربوط به کیفیت زندگی نداشتند.
نتیجهگیری: ارضاء نیاز اساسی روانشناختی در بعد شایستگی پیشبینی کننده کیفیت زندگی بهتر در هر دو بعد جسمی و روانی سالمندان میباشد. ازاینرو میتوان با دادن مسئولیت و تعریف نقشهای مؤثر برای سالمندان در راستای برآورده شدن نیاز به شایستگی، گامهایی برای افزایش کیفیت زندگی آنان برداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/1/15 | پذیرش: 1400/3/20 | انتشار: 1400/3/31