logo

جستجو در مقالات منتشر شده


۶ نتیجه برای کمال‌گرایی

النا هوسپیان، فریبا یزدخواستی، فرحناز فاطمی،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده

زمینه و هدف : ویژگی‌های شخصیتی مانند کمال‌گرایی، می‌تواند از عوامل زمینه‌ساز یا تشدید کننده اختلالات جسمانی یا روان‌پزشکی باشد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه کمال‌گرایی نوروتیک و اختلال بدشکلی بدن در بیماران پوستی و افراد سالم و بررسی نقش کمال‌گرایی و بدشکلی بدن بر روی پیش‌بینی احتمال ابتلا به بیماری‌های پوستی بود. مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت توصیفی- همبستگی انجام شد. نمونه‌گیری به صورت تصادفی، خوشه‌ای و تک مرحله‌ای صورت گرفت. ابتدا دو کلینیک پوست به صورت تصادفی انتخاب گردید و ۱۱۲ نفر از مراجعه کنندگان به آن‌جا مورد بررسی قرار گرفتند. ۱۰۶ فرد سالم نیز به عنوان گروه شاهد در این مطالعه شرکت نمودند که با گروه پژوهش از نظر متغیرهای جمعیت‌شناختی همسان‌سازی شده بودند. برای جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه کمال‌گرایی نوروتیک و مقیاس خودسنجی نشانه‌های اختلال بدشکلی بدن پس از جلب رضایت آن‌ها تکمیل گردید. یافته‌ها: میانگین نمرات کمال‌گرایی نوروتیک و اختلال بدشکلی بدن (۰۱/۰ > P) در گروه بیماران پوستی به صورت معنی‌داری بالاتر از گروه افراد سالم به دست آمد. همچنین، کمال‌گرایی نوروتیک و بدشکلی بدنی، توان پیش‌بینی احتمال ابتلا به بیماری پوستی را داشت (۲۳/۰ = R، ۰۱/۰ > P). نتیجه‌گیری: کمال‌گرایی نوروتیک و بدشکلی بدنی می‌تواند باعث ایجاد یا تشدید اختلالات پوستی و به تبع آن، ایجاد اختلال بدشکلی بدن در افراد مبتلا به انواع اختلالات پوستی شود. بنابراین، آگاهی از ویژگی شخصیتی کمال‌گرایی و اختلال بدشکلی بدن برای پزشکان و متخصصان، جهت ارایه خدمات روان درمانی و پیشبرد بهتر فرایند درمان حایز اهمیت می‌باشد.
رضا میرزایی‌راد، علیرضا حیدری، رضا پاشا، پروین احتشام‌زاده، بهنام مکوندی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف : در سال‌های اخیر، شیوع درماندگی روان‌شناختی به خصوص اضطراب و افسردگی، باعث شده است تا محققان زیادی به مطالعه متغیرهای تعیین کننده و مرتبط با آن بپردازند که از جمله این عوامل می‌توان به کمال‌گرایی، عزت نفس و سبک‌های مقابله‌ای اشاره نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه کمال‌گرایی ناسازگار، سبک مقابله‌ای و عزت نفس با درماندگی روان‌شناختی در دانشجویان دانشگاه‌های کرمان بود. مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود و ۸۰۰ دانشجو به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای در آن شرکت نمودند. مشارکت کنندگان مقیاس ۲۸ سؤالی سلامت روانی (۲۸-Mental Health Inventory یا ۲۸-MHI)، پرسش‌نامه راهبردهای مقابله با استرس (Coping Inventory for Stressful Situation یا CISS)، مقیاس عزت نفس Rosenberg (Rosenberg Self-Esteem Scale یا RSES) و مقیاس چند بعدی کمال‌گرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS) را تکمیل نمودند. داده‌ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون هم‌زمان در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: کمال‌گرایی و سبک مقابله‌ای هیجان‌مدار، پیش‌بینی کننده مثبت و سبک مقابله‌ای مسأله‌مدار و عزت نفس نیز پیش‌بینی کننده منفی درماندگی روان‌شناختی بود، اما سبک مقابله‌ای اجتنابی پیش‌بینی‌کننده معنی‌دار درماندگی روان‌شناختی نبود. نتیجه‌گیری: کمال‌گرایی، سبک‌های مقابله منفی و عزت نفس پایین، افزایش درماندگی روان‌شناختی را به همراه دارد و با استفاده از سبک‌های مقابله‌ای مثبت، عزت نفس بالا و کاهش کمال‌گرایی، می‌توان از درماندگی روان‌شناختی پیشگیری نمود.
زهرا دهقانی‌زاده، حسن شعبانی، کاظم اصغری، مجید عیدی بایگی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف : افسردگی، یکی از مهم‌ترین مسایل دانشجویان است که بروز آن در سنین جوانی، با افت شدید عملکرد اجتماعی، شغلی و تحصیلی همراه می‌باشد. همچنین، نشخوار فکری و کمال‌گرایی از جمله عوامل مهم در ابتلا به افسردگی به شمار می‌روند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی نشانه‌های افسردگی بر اساس کمال‌گرایی و نشخوار خشم در دانشجویان علوم پزشکی شیراز انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن متشکل از دانشجویان پسر مشغول به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال ۱۳۹۵ بود. نمونه‌ها شامل ۲۰۴ نفر، به شیوه تصادفی چند مرحله‌ای انتخاب شدند. به منظور جمع‌آوری داده‌ها، از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (۲۱-Depression‚ Anxiety‚ Stress Scale یا ۲۱-DASS)، مقیاس نشخوار خشم Sukhodolsky و همکاران و مقیاس کمال‌گرایی اهواز استفاده گردید. داده‌های به دست آمده با استفاده از روش‌های همبستگی و Multiple regression در نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: رابطه مثبت و معنی‌داری بین افسردگی و نشخوار خشم (۴۱۹/۰ = r، ۰۰۱/۰ > P) و افسردگی وکمال‌گرایی (۳۲۱/۰ = r، ۰۰۱/۰ > P) وجود داشت. همچنین، ۶/۱۷ درصد از تغییرات افسردگی دانشجویان به وسیله نشخوار خشم تبیین گردید. نتیجه‌گیری: پژوهش حاضر بیانگر اهمیت نقش نشخوار خشم و کمال‌گرایی در نشانه‌های افسردگی دانشجویان می‌باشد. بنابراین، آموزش مهارت‌های کنترل عواطف همچون مدیریت خشم و مهارت حل مسأله به دانشجویان دارای نشخوار خشم توصیه می‌گردد.
حورا مطیعی، محمود حیدری، فاطمه باقریان، فریبا زرانی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف : اهمال‌کاری تحصیلی تمایلی غیرمنطقی در به تأخیر انداختن انجام تکالیف تحصیلی است و شیوع آن بسیار گسترده است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر باهدف آزمون مدل شناختی-هیجانی اهمال‌کاری تحصیلی با توجه به نقش ذهن آگاهی و ادراک زمان و میانجیگری خودکارآمدی، اضطراب امتحان و کمال‌گرایی انجام‌شده است. مواد و روش‌ها : پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بود که ازاین‌بین ۲۰۰ نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس اهمال‌کاری تحصیلی دانشجویان (Procrastination Assessment Scale for Students یا PASS)، مقیاس اضطراب امتحان (Test Anxiety Scale یا TAS)، مقیاس خودکارآمدی (Self-Efficacy Scale یا SES)، مقیاس چندبعدی کمال‌گرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS) و پرسشنامه پنج‌وجهی ذهن آگاهی (Five Facet Mindfulness Questionnaire یا FFMQ) استفاده شد. به‌منظور آزمون روابط ساختاری در مدل مفروض، از روش مدل یابی معادلات ســاختاری (Structural Equation Modeling یا SEM) استفاده شد. یافته‌ها:  نتایج نشان داد که مدل اصلاح‌شده با ۹۰/۰CFI=  و ۰۵۸/۰RMSE= مورد تائید است. رابطه بین اهمال‌کاری تحصیلی و ذهن آگاهی منفی و معنادار است (۰۰۱/۰p<). تفاوت مدل اصلاح‌شده با مدل مفهومی به طور کلی در تاثیر غیرمستقیم اضطراب امتحان از طریق کاهش خودکارآمدی بر اهمال‌کاری تحصیلی و همچنین اثر تخمین زمان‌ بر ذهن آگاهی است. نتیجه‌گیری: ذهن آگاهی می‌تواند به‌واسطه خودکارآمدی و اضطراب امتحان موجب کاهش اهمال‌کاری تحصیلی شود. درمجموع، نتایج مطالعه حاضر همسو با مجموعه تلاش‌های مفهومی در قلمرو مطالعاتی اهمال‌کاری تحصیلی است.
زهرا خادم دزفولی، سیده زهرا علوی، مسعود شهبازی،
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده

زمینه و هدف: پژوهش حاضر جهت تعیین اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر ناگویی هیجانی و خودانتقادی درونی‌شده در دختران کمال‌گرای روان‌رنجور انجام گردید.
مواد و روش‌ها: جامعه‌ی آماری پژوهش دختران کمال‌گرای روانجور مراجعه‌کننده به برخی مراکز مشاوره‌ی شهر اهواز بود که نمونه‌ای شامل ۵ نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و کسب حداقل نمره‌ی خط برش ۱۴۵ در آزمون کمال‌گرایی روان‌رنجور انتخاب شدند. این مطالعه از نوع طرح شبه‌آزمایشی تک موردی بود. پروتکل درمان متمرکز بر هیجان (گلدمن و گرینبرگ، ۲۰۱۵) طی ۱۱ جلسه ۹۰ دقیقه‌ای اجرا شد. مشارکت‌کنندگان مقیاس ناگویی‌هیجانی و سطوح خودانتقادی را تکمیل نمودند. داده‌ها در سه مرحله خط پایه، درمان و پیگیری جمع‌‌آوری شدند و به روش شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و ترسیم دیداری تحلیل شدند.
یافته‌ها: نتایج درصد بهبودی نشان داد که آزمودنی‌ها در مرحله‌ی درمان در متغیر ناگویی هیجانی (۵۸/۱۰) و در متغیر خودانتقادی درونی‌شده (۳۲/۲۱) و در مرحله‌ی پیگیری در متغیر ناگویی هیجانی (۴۱/۱۹) و در متغیر خودانتقادی درونی‌شده (۷۶/۵۱) بهبود پیدا کردند. همچنین شاخص تغییر پایای هر دو متغیر در مرحله‌ی پس از درمان و پیگیری معنی‌دار (۹۶/۱ z= و سطح معنی‌داری ۰۵/۰) بود.
نتیجه‌گیری: بنابراین درمان متمرکز بر هیجان باعث کاهش ناگویی هیجانی و خودانتقادی درونی‌شده در دختران کمال‌گرای روان‌رنجور می‌شود.

تازه‌های تحقیق
سیده زهرا علوی:
Google Scholar, Pubmed
رضا جعفری هرندی، خدابخش حیدری، محمدجواد عبدالهی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: کمال‌گرایی منفی مادران طیف گسترده‌ای از اثرات منفی را بر فرزندان دارد، اما نقش این خصیصه بر خلاقیت هنوز روشن نیست؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه‌ای انگیزش تحصیلی در رابطۀ بین کمال‌گرایی منفی مادران با خلاقیت دانش‌آموزان دورۀ ابتدایی بود.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعۀ آماری کلیه دانش‌آموزان دورۀ دوم ابتدایی شهرستان دلیجان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ به‌همراه مادران‌شان به تعداد ۲۶۴۲ نفر بود. بر اساس فرمول کوکران از جامعۀ مذکور، ۳۳۵ دانش‌آموز-مادر به‌شیوۀ تصادفی خوشه‌ای به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه خلاقیت محمد‌یاری و همکاران (۱۳۹۰) و مقیاس انگیزش تحصیلی گای و همکاران (۲۰۰۵) توسط دانش‌آموزان و مقیاس کمال‌گرایی بشارت (۱۳۸۶) توسط مادران تکمیل شدند. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل رگرسیون و به‌کمک نرم‌افزار SPSS۲۶ انجام شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که ضمن تأیید اثر مستقیم کمال‌گرایی منفی والدین در خلاقیت دانش‌آموزان دورۀ ابتدایی، می‌توان نقش میانجی تنظیم بیرونی و انگیزش درونی را در این رابطه تأیید نمود (۰۰۱/۰>P)
نتیجه‌گیری: طبق یافته‌ها به‌منظور افزایش خلاقیت دانش‌آموزان لازم است بر کاهش کمال‌گرایی منفی مادران تمرکز نمود. در صورت عدم تمایل مادران به همکاری می‌توان با افزایش انگیزش تحصیلی دانش‌آموزان اثرات منفی کمال‌گرایی والدین را در این زمینه کاهش داد

صفحه ۱ از ۱