افسانه سرتیپ زاده، محسن گلپرور، اصغر آقایی، دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:تعداد و تنوع استرسهایی که افراد در دوران سالمندی با آن روبرو میشوند، توجه به مقوله سلامت روان و بهخصوص سرمایه عاطفی را در دوره سالمندی به یک ضرورت تبدیل کرده است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان وجودگرایی معنویت محور و معنویت درمانی اسلامی بر سرمایه عاطفی در زنان سالمند انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با پیگیری دوماهه بود. نمونه پژوهش شامل ۳۶ نفر از زنان سالمند تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان بود که به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه ۱۲ نفر) گمارده شدند. گروههای آزمایش تحت درمان وجودگرایی معنویت محور و معنویت درمانی اسلامی قرار گرفتند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی بهعنوان ابزار پژوهش استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۴ و آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که درمان وجودگرایی معنویت محور و معنویت درمانی اسلامی بر افزایش سرمایه عاطفی تأثیر معنادار داشته است.
نتیجهگیری: درمان وجودگرایی معنویت محور دو روش درمانی مناسب جهت افزایش سرمایه عاطفی زنان سالمند هستند. آنها با شرکت در جلسات گروهی این دو درمان این آگاهی را کسب میکنند که میتوان در هر پیشامدی معنی و هدفی یافت.