زمینه و هدف: روابط زناشویی یکی از مهمترین حیطههای زندگی افراد است که عوامل گوناگونی در چگونگی آن نقش دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مشاوره زوجی (Marital counseling) بر تعارضات (Marital conflicts) و صمیمیت زناشویی (Marital intimacy) زوجین دارای ویژگیهای شخصیتی متفاوت (Different personality characteristics) مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهرستان یزد انجام شد. مواد و روشها: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. بهمنظور انجام پژوهش از کلیه زوجین دارای ویژگیهای شخصیتی متفاوت مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهر یزد بهصورت در دسترس ۳۲ نفر انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت ۱۲ جلسه تحت مشاوره زوجی مبتنی بر حل مسائل تفاوتهای شخصیتی قرار گرفتند. بهمنظور انجام پیشآزمون و پسآزمون از دو پرسشنامه تعارضات زناشویی (Marital Conflict Questionnaire یا MCQ) و پرسشنامه صمیمیت زناشویی (Marital Intimacy Questionnaire یا MIQ) استفاده گردید. دادهها به روش آماری تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرمافزار SPSS تحلیل شدند. یافتهها: نتایج نشان داد مشاوره زوجی بر صمیمیت و تعارضات زناشویی شرکتکنندهها اثربخش بوده است. نتیجهگیری: میتوان بهمنظور کاهش تعارضات زناشویی و افزایش صمیمیت زناشویی زوجین دارای ویژگیهای شخصیتی متفاوت از مشاوره زوجی مبتنی بر حل مسائل تفاوتهای شخصیتی استفاده نمود و به مشاوران ازدواج و متخصصان آن را پیشنهاد نمود.
فرحناز نظری، عذرا اعتمادی، احمد عابدی، دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:صمیمیت یک مشخصه کلیدی و مهم روابط زناشویی و از ویژگیهای بارز یک ازدواج موفق بشمار میآید. نبود یا کمبود آن یک شاخص آشفتگی در رابطه زناشویی است. هدف از پژوهش حاضر اثربخشی غنیسازی روابط زوجین به شیوه اولسون بر افزایش صمیمیت زناشویی زوجین بود.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری ۴۵ روزه انجام شد. جامعه آماری پژوهش نیز شامل ۳۰ زوج شهر فارسان و حومه، در سال ۱۳۹۷ بودند. نمونه پژوهش نیز شامل ۲۰ زوج بودند که از میان زوجین شهر فارسان و حومهی آن به شیوه داوطلبانه بر اساس فراخوان دورههای آموزشی- مشاورهای غنیسازی روابط زوجی انتخاب شدند. گروه آزمایش آموزش غنیسازی روابط زوجین به شیوه اولسون را در ۷ جلسه دریافت کردند. گروه کنترل نیز در فهرست انتظار قرار داشتند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی استفاده شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد آموزش غنیسازی روابط زوجین به شیوه اولسون در افزایش صمیمیت زناشویی زوجین شهر فارسان اثربخش بوده است (۰۰۱/۰p<). همچنین این اثر در مرحله پیگیری پس از ۴۵ روز نیز پایدار بود (۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: آموزش مهارتهای ارتباطی در رویکرد غنیسازی روابط زوجین به شیوه اولسون توانسته است بر ارتقای صمیمیت زناشویی زوجین شهر فارسان اثربخش باشد. ملاحظات نظری و کاربردی در بخش نتیجهگیری مطرحشده است.
سیروان ابراهیمی، محمود گودرزی، امید عیسی نژاد، دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:ارتباط و روابط بین زوجها از مهمترین ابعاد زندگی هر فرد است. زوجهای جوان نیاز دارند تا آموزشهای لازم را در این زمینه دریافت کنند. هدف پژوهش حاضر بررسی کارایی مشاوره قبل از ازدواج با مدل پیوستگی ارتباط (Relationship Attachment Model یا RAM) بر نیازهای صمیمیت زناشویی در متقاضیان ازدواج شهر ارومیه بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل متقاضیان ازدواج (زوجهای در مرحله نامزدی) مراجعهکننده به مراکز خدمات مشاوره در شهر ارومیه در سال ۹۸-۱۳۹۷ بود. روش نمونهگیری داوطلبانه بود. تعداد ۶۰ نفر از افرادی که در دوره نامزدی قرار داشتند انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در دو گروه ۳۰ نفری شامل گروه آموزش RAM (۳۰ نفر) و گروه کنترل (۳۰ نفر) جایگزین شدند. ابزارهای مورداستفاده شامل پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی (Maritl Iantimacy Needs Questionnaire یا MINQ) بود. دادهها بهوسیله نرمافزار آماری SPSS نسخه ۲۲ و روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل شد.
یافتهها: طبق یافتههای بهدستآمده بین میزان صمیمیتها در پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود دارد. اثر اصلی، اثر تعاملی و بین گروهی در متغیرهای تحقیق معنادار است که نشان از اثربخش بودن آموزش RAM دارد (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: طبق نتایج این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که مشاوره قبل از ازدواج از طرق آموزش RAM بر نیازهای صمیمیت زناشویی در متقاضیان ازدواج شهر ارومیه اثربخش بود. بر این اساس پیشنهاد میگردد تا مشاوره قبل از ازدواج با RAM برای زوجهای جوان متقاضی ازدواج آموزش داده شود.
فریبا محمدی، محمد رضا بیات، سیفالله غلامی کرهرودی، دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف:مقایسه رویکردهای مختلف در روانشناسی جهت اثربخشی بیشتر یکی از مسائل موردعلاقه محققان میباشد؛ بنابراین هدف از تحقیق حاضر همسنجی تأثیر برنامه غنیسازی روابط مبتنی بر رفتاردرمانی شناختی و زوجدرمانی هیجان مدار بر صمیمیت و سازگاری در زوجین درگیر خشونت خانگی انجام میباشد. مواد و روشها:روش پژوهش آزمایشی با طرح پیشآزمون و پسآزمون چند گروهی با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری زنان درگیر خشونت خانگی ۲۰ الی ۴۰ سال منطقه ۷ تهران در سال ۱۴۰۱ بود. روش نمونهگیری در دسترس و ۶۰ نفر بهعنوان نمونه انتخاب و بهصورت تصادفی به دو گروه ۲۰ نفره آزمایش و ۲۰ نفره کنترل تقسیم شدند. برای گروهای آزمایش آموزش مداخله غنیسازی روابط مبتنی بر رفتاردرمانی شناختی و آموزشدرمان هیجان مدار برگزار و گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را داشتند. دادهها با استفاده از پرسشنامه سازگاری و صمیمیت زناشویی جمعآوری شدند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس با اندازهگیری مکرر و با بهرهگیری از SPSS تحلیل شدند. یافتهها:نتایج پژوهش حاضر نشان داد که رفتاردرمانی شناختی ودرمان هیجان مدار بر صمیمیت زناشویی و سازگاری در زوجین درگیر خشونت خانگی تأثیر معناداری دارد (۰۵/۰>p)، اما نتایج برای تفاوت تأثیر روش درمانی معنادار نبود. (۰۵/۰>p). نتیجهگیری:میتوان نتیجه گرفت غنیسازی روابط مبتنی بر رفتاردرمانی شناختی درمان هیجان مدار بر صمیمیت زناشویی و سازگاری در زوجین مؤثر است.