logo

جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای سایکودرام

الهام شکرانه، حمیدطاهر نشاط دوست، محمدرضا عابدی، هوشنگ طالبی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف : در راستای ارتقای سطح سلامت جسمی- روانی کودکان مبتلا به چاقی و جستجوی فنون مداخله‌ای جدید و مناسب در حیطه روان درمانی این گروه از کودکان، پژوهش مذکور با هدف بررسی تأثیر سایکودرام بر شاخص توده بدنی، عزت نفس و تنظیم شناختی هیجان کودکان دختر مبتلا به چاقی انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر به روش نیمه‌تجربی همراه با دو گروه آزمایش و شاهد با اجرای پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری ۳ ماهه انجام شد. نمونه شامل ۲۴ دانش‌آموز دختر ۱۲-۱۰ سال مبتلا به چاقی یا اضافه وزن با شاخص توده بدنی بالاتر از ۲۵ در سال تحصیلی ۱۳۹۴ بود که به روش تصادفی- خوشه‌ای از میان یکی از مدارس در ناحیه ۱ شهر اصفهان انتخاب شد. مادران هر دو گروه، طی ۴ جلسه در خصوص اصول تغذیه سالم آموزش دریافت کردند. مداخله درمانی سایکودرام طی ۶ جلسه ۲ ساعته به شیوه گروهی تنها در گروه آزمایش اعمال شد. ابزار پژوهش، اندازه شاخص توده بدنی، مقیاس عزت نفس Rosenberg و پرسش‌نامه راهبردهای تنظیم شناختی- هیجان بود. از روش تحلیل واریانس دو طرفه با یک عامل اندازه‌گیری مکرر برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. یافته‌ها: مداخله درمانی سایکودرام بر شاخص توده بدنی و عزت نفس اثر معنی‌دار داشت (۰۱/۰ ≥ P)، اما بر متغیر تنظیم شناختی- هیجان اثر معنی‌دار نشان نداد (۰۵/۰ ≤ P). نتیجه‌گیری: از مداخله درمانی سایکودرام جهت کاهش وزن و افزایش عزت نفس کودکان چاق می‌توان استفاده نمود.
مسعود باقری، فهیمه سعادت، فرزانه پولادی،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

زمینه و هدف : بازشناسی تظاهرات چهره‌ای هیجانات، جزء اصلی ارتباطات غیر کلامی به شمار می‌رود و نقص در این توانایی، با ضعف در ارتباط اجتماعی همراه می‌باشد. اختلال دو قطبی از جمله اختلالاتی است که با این نقص مشخص می‌شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تأثیر سایکودرام در بازتوانی هیجانی بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی بود. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی به صورت پیش‌آزمون، پس‌آزمون و همراه با گروه شاهد انجام شد. با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند، ۲۰ آزمودنی که توسط روان‌پزشک بر اساس ملاک‌های Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-۵ th Edition (DSM-V)، تشخیص بیماری دو قطبی را دریافت کرده بودند، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش طی ۸ جلسه، تحت درمان سایکودرام قرار گرفت. نمرات پرسش‌نامه بازتوانی هیجانی هر دو گروه قبل و پس از مداخله و در مرحله پیگیری شش ماهه جمع‌آوری و با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA تجزیه و تحلیل گردید. یافته‌ها: افزایش معنی‌داری در نمرات مراحل پس‌آزمون و پیگیری در مقایسه با نمرات پیش‌آزمون گروه آزمایش مشاهده شد (۷۳/۰ = ۲ h، ۰۰۱/۰ > P، ۸۷/۴۹ = (۳۶و۲) F). همچنین، یافته‌های بین گروهی بیانگر وجود تفاوت معنی‌دار بین دو گروه آزمایش و شاهد بود (۵۸/۰ = ۲ h، ۰۵۰/۰ > P، ۳۲/۵ = (۱۸ و۱) F). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد که سایکودرام در افزایش بازتوانی هیجانی بیماران مبتلا به اختلال دو قطبی مؤثر می‌باشد. بنابراین، به عنوان یک روش درمانی تأثیرگذار برای این بیماران توصیه می‌شود.
فهیمه سبزه علی، حسن آقائی خواجه لنگی، عزیزالله مجاهد، نور محمد بخشانی،
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه و هدف: اختلال اضطراب جدایی یکی از اولین و شایع‌ترین اختلالات روانی در کودکان هست؛ بنابراین انجام مداخلات درمانی جهت کاهش این اختلال دارای اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان گروهی سایکودراما بر کاهش علائم اختلال اضطراب جدایی کودکان ۹-۵ بود.
مواد و روش‌ها: طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون، همراه پیگیری با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش، کلیه کودکان ۹-۵ ساله مبتلابه اختلال اضطراب جدایی شهر زاهدان در سال تحصیلی ۹۹-۹۸ بود. برای انتخاب نمونه با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای دومرحله‌ای و به‌صورت در دسترس ۳۰ کودک انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش،۷ جلسه ۹۰ دقیقه‌ای، درمان گروهی سایکودراما را دریافت کرده و بر روی گروه کنترل هیچ مداخله‌ای اجرا نگردید. در پایان جلسات آموزشی-درمانی پس‌آزمون اجرا و پس از یک ماه هر دو گروه مجدداً مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش، پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس نسخه والدین (SCAS-P) و پرسشنامه علائم مرضی نسخه والدین (CSI-۴) بود. داده‌های پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل اندازه‌گیری مکرر و نرم‌افزار SPSS ۲۲ مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: تحلیل یافته‌ها نشان داد که علائم اضطراب جدایی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معناداری را نشان داد (۰۱/۰ P).
نتیجه‌گیری: از درمان گروهی سایکودراما جهت کاهش علائم اضطراب جدایی کودکان ۹-۵ ساله شهر زاهدان می‌توان استفاده نمود و این رویکرد درمانی برای این جمعیت قابلیت کاربرد دارد.

صفحه ۱ از ۱