۷ نتیجه برای روانسنجی
رضا خجستهمهر، امین کرایی، ذبیح الله عباسپور،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
Normal ۰ false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer۴ زمینه و هدف : فرد آسیبدیده طی فرایند گذشت، انگیزههای انتقامجویی و اجتناب از آسیبرسان را کاهش و آرزوی خوشی، حسن نیت و انگیزش خود را جهت مصالحه با آسیبرسان افزایش میدهد. هدف پژوهش حاضر ارزشیابی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه انگیزههای بین فردی مرتبط با آسیب ( TRIM ) در زنان و مردان متأهل بود. مواد و روشها: پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی بود. نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شامل ۲۴۵ نفر مرد و ۲۴۷ نفر زن بود که از میان والدین دانشآموزان دبیرستانی شهر اهواز با روش خوشهای چند مرحلهای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه انگیزههای بین فردی مرتبط با آسیب ( TRIM ) و مقیاس گذشت صفت ( TFS ) بود. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی پرسشنامه از روش روایی تشخیصی، روش تحلیل عامل مؤلفههای اصلی و روش تحلیل عامل تأییدی استفاده شد. یافتهها: پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ برای بعد انتقام ۸۵/۰، بعد اجتناب ۹۱/۰ و برای کل پرسشنامه ۹۲/۰ محاسبه شد. روایی سازه پرسشنامه انگیزههای بین فردی مرتبط با آسیب ( TRIM ) نیز از طریق همبسته نمودن آن با مقیاس گذشت صفت ( TFS ) برای ابعاد انتقام و اجتناب به ترتیب ۵۷۹/۰- و ۵۹۵/۰- به دست آمد. با استفاده از تحلیل عامل مؤلفههای اصلی، دو عامل برای پرسشنامه استخراج گردید؛ ۲ ماده نیز به دلیل داشتن بار عاملی مشترک از پرسشنامه حذف گردید. استفاده از روش تحلیل عامل تأییدی ( CFA ) نیز نشان داد که ساختار دو عاملی این پرسشنامه بهتر از ساختار یک عاملی آن بود (برای ساختار دو عاملی ۰۷/۰ = RMSEA محاسبه شد). نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که پرسشنامه انگیزههای بین فردی مرتبط با آسیب ( TRIM ) برای پژوهشهای مرتبط با گذشت، در روابط زناشویی یک پرسشنامه معتبر و پایا است.
فرهاد تنهای رشوانلو، علی اکبر سلیمانیان،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis Self-Efficacy Scale- MSSS) در نمونه بیماران ایرانی بود.
مواد و روشها: طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی (همبستگی) بود و جامعه آماری آن را بیماران مبتلا به ام اسدر دو استان خراسان شمالی و همدان تشکیل میداد. تعداد ۱۲۰ نفر از این بیماران که در فاصله دو ماه به انجمنهای ام اس خراسان شمالی و همدان مراجعه کرده بودند به عنوان گروه نمونه مورد بررسی قرار گرفته و مقیاس خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس (MSSS یا Multiple Sclerosis Self Scale) و مقیاس ۲۱ سؤالی افسردگی، اضطراب و استرس (Depression, Anxiety, Stress -DASS-۲۱) را تکمیل کردند. تحلیل دادههابا تحلیل عاملی اکتشافی، محاسبه آلفای کرونباخ، ضریب تصنیف گاتمن و همبستگی پیرسون و با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۷ صورت گرفت.
یافتهها: تحلیل مؤلفههای اصلی با چرخش پروماکس (Promax) ضمن تبیین ۱۱/۷۱ درصد واریانس، ۳ عامل از چهار عامل نسخه اصلی را مورد حمایت قرار داد. وجود همبستگی منفی میان ابعاد خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس با زیر مقیاسهای افسردگی و اضطراب در مقیاس DASS نیزنشاندهنده روایی واگرای مقیاس بود. سرانجام نتایج Cronbach’s Alpha با دامنه ۷۸/۰ تا ۹۰/۰ برای ابعاد خود کارامدی مالتیپل اسکلروزیس و ضریب ۸۶/۰ برای کل مقیاس نشان از اعتبار مناسب مقیاس داشت.
نتیجهگیری: مقیاس خود کارآمدی مالتیپل اسکلروزیس (MSSS) در جامعه بیماران استانهای خراسان شمالی و همدان اعتبار و روایی مناسبی داشت.
علی محمدزاده ابراهیمی، طیبه رحیمی پردنجانی،
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده
زمینه و هدف: نظریه حساسیت به تقویت در حیطههای مختلفی نظیر شخصیت، هیجان و آسیبشناسی روانی اهمیت و کاربرد دارد. پرسشنامه تجدیدنظر و تصریحشده حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش بهمنظور سنجش این نظریه و مرتفع ساختن مشکلات ابزارهای قبلی، ساخته شد. پژوهش حاضر باهدف بررسی ویژگیهای روانسنجی SPSRQ-RC در جامعه ایرانی انجام شد. مواد و روشها: این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه بجنورد در نیم سال اول تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ بودند که از بین آنها ۴۸۵ نفر، بهعنوان نمونه پژوهش، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامههای تجدیدنظر و تصریحشده حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش (Sensitivity to Punishment and Sensitivity to Reward Questionnaire-Revised and Clarified یا SPSRQ-RC)، مقیاس سیستم بازداری رفتاری/ فعالسازی رفتاری (Behavioral Inhibition System/Behavioral Activation scale یا BIS/BAS Scale)، مقیاس عاطفه مثبت و عاطفه (Positive Affect and Negative Affect Schedule یا PANAS) منفی جمعآوری شد. دادهها با استفاده از ضریب Cronbach , s alpha و ضریب همبستگی Pearson، ضریب باز آزمایی، تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تأییدی، تجزیهوتحلیل شدند. یافتهها: تحلیل مؤلفههای اصلی با روش چرخش واریماکس، منجر به استخراج دو عامل زیر بنایی حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش برای SPSRQ-RC شد. مدل دو عاملی شناسایی شده ۵۱/۳۸ درصد از واریانس دادهها را تبیین کرد. ده ماده از SPSRQ-RC بر روی عامل اول یعنی حساسیت به تنبیه و ده ماده بر روی عامل دوم یعنی حساسیت به پاداش دارای بار معنیدار بودند. شاخصهای مدل تحلیل عامل تأییدی نشان داد مدل دو عاملی از برازش مطلوبی برخودار است. کلیه مادههای مربوط به هر یک از عوامل حساسیت به تنبیه و حساسیت به پاداش دارای بار عاملی بالایی بودند و ساختار عاملی SPSRQ-RC را تائید کردند. نتایج بررسی اعتبار SPSRQ-RC با استفاده از روشهای همسانی درونی و بازآزمایی نشان داد این ابزار از اعتبار مطلوبی برخوردار است. همچنین، نتایج نشان داد SPSRQ-RC از روایی همگرا و افتراقی مطلوبی برخوردار است. نتیجهگیری: SPSRQ-RC از ویژگیهای روانسنجی مطلوبی در جامعه ایرانی برخوردار است و ارزیابی مناسبتری برای سنجش نظریه حساسیت به تقویت فراهم میکند.
معصومه محسنی کبیر، حمید پورشریفی، علیرضا کیامنش، مریم مشایخ،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی ابزاری برای ارزیابی رفتارهای ابرازی (Expressive behaviors) و ابزاری (Instrumental behaviors) در روابط زوجین بود. مواد و روشها: جامعه موردمطالعه کلیه متأهلین حاضر در گروهای تلگرامی، جمعیت شهروندان تهرانی و فضاهای ورزشی منطقه سعادتآباد تهران بود. معیارهای ورود زوجین شامل گذشت سه ماه از زمان تأهل آنها و سواد خواندن و نوشتن بود. نمونهگیری به روش در دسترس انجام شد. برای ساخت این آزمون از نظریه Epstein و Baucom و همچنین مصاحبه کیفی با چهار زوج استفاده گردید. یافتهها: اجرای تحلیل عاملی با چرخش واریماکس (Varimax rotation) با بار عاملی حداقل ۳/۰ طی پنج مرحله درنهایت ۲۲ گویه در پنج عامل باقی ماند. عامل اول با پنج گویه تحت عنوان رفتارهای ابرازی و ابزاری معطوف به خود (۸۱۸/۰=α)، عامل دوم با پنج گویه تحت عنوان رفتارهای ابرازی معطوف به رابطه (۸۲۴/۰=α)، عامل سوم با پنج گویه تحت عنوان رفتارهای ابرازی و ابزاری معطوف به همسر (۷۱۵/۰=α)، عامل چهارم با سه گویه رفتارهای ابزاری معطوف به رابطه (۸۲۷/۰=α) و عامل پنجم با چهار گویه رفتارهای ابرازی و ابزاری به محیط (۷۵۶/۰=α) نامیده شد. ضریب آلفای کرونباخ کل مقیاس ۸۶۱/۰ به دست آمد. نتیجهگیری : مطابق با نظریه Epstein و Baucom رفتارهای ابرازی و ابزاری در چهار حیطه معطوف به خود، رابطه، همسر و محیط درمجموع شامل ۸ عامل است. در مصاحبه کیفی با چهار زوج مشخص شد که افراد قادر به تفکیک رفتارهای ابرازی و ابزاری بهطور کامل از هم نیستند. در تحلیل عاملی اکتشافی نیز این نتیجه به دست آمد که در سه حیطه خود، همسر و محیط رفتارهای ابرازی و ابزاری از هم تفکیک نشده و فقط در حیطه رابطه از هم تفکیک شدند.
حمیرا ورمقانی، حمید پورشریفی، علی سلیمانی، علی فتحی آشتیانی،
دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف: به دلیل نقش بسیار مهمی که هیجانها در زندگی انسانها دارند، ابراز و افشای آنها میتواند سودمندیهای زیادی را برای افراد به ارمغان آورد. پژوهش حاضر با هدف مناسبسازی و تعیین ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی مقیاس خودافشایی هیجانی (ESDS) انجام گرفته است. به منظور تسهیل اجرای مداخلات مرتبط با افشای هیجان، لازم است ابزارهای پژوهشی برای بررسی کارآمدی این مداخلات تهیه و در دسترس متخصصان قرار گیرد. ضمن اینکه این ابزارها، امکان انجام بررسی رابطۀ خودافشایی هیجانی را با دیگر سازههای مهم روانشناختی در جمعیتهای مختلف فراهم میسازد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و روش نمونهگیری در دسترس بود. نمونه اولیه شامل ۹۹۸ نفر و نمونه نهایی با لحاظ کردن پرسشنامههای معتبر شامل ۹۷۶ نفر از دانشجویان دانشگاههای دولتی و آزاد استان تهران و البرز که در سال تحصیلی ۱۳۹۹- ۱۳۹۸ مشغول به تحصیل بودند که علاوه بر مقیاس خودافشایی هیجانی به پرسشنامه راهبردهای تنظیم هیجان (ERQ) و مقیاس چندوجهی حمایت اجتماعی ادراکشده (MSPSS) پاسخ دادند.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که ESDS در فرهنگ ایرانی ساختار پنج عاملی دارد. همسانی درونی مقیاس بالا و میزان آلفای کرونباخ برابر با ۹۵/۰ است. همبستگی معنادار بین نمرات این مقیاس با نمرات MSPSS بیانگر روایی همگرای مطلوب و با نمرات ERQ نشاندهنده روایی واگرای مطلوب است.
نتیجهگیری: بر اساس یافتهها میتوان گفت ESDS بهعنوان ابزاری کارآمد میتواند در ارزیابی میزان ابراز و افشای همزمان چندین هیجان مثبت و منفی توسط پژوهشگران و متخصصانِ بالینی مورد استفاده قرار گیرد. این ابزار در زمینۀ خودافشایی هیجانی کمک زیادی به متخصصان حرفه خواهد کرد.
سمیرا زردکوهی، سودابه بساک نژاد، مهین غیبیزاده،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده
زمینه و هدف: توکوفوبیا ترس بیمار گونه از زایمان است که میتواند منجر به بروز اضطراب و نگرانی در زنان باردار گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس شدت توکوفوبیا در میان زنان باردار بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بوده و نمونه پژوهش شامل ۲۰۵ نفر از زنان باردار بوده که با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. در این مطالعه دادهها با استفاده از مقیاس شدت توکوفوبیا ووتن و همکاران (۲۰۲۰) و پرسشنامه سنجش شدت نگرانی گلادستون و همکاران (۲۰۰۵) جمعآوری شدند. برای اندازهگیری پایایی مقیاس، از روش آلفای کرونباخ و تنصیف و برای اندارهگیری روایی از تحلیل عامل تأییدی و روایی همزمان از طریق همبستگی با مقیاس سنجش شدت نگرانی استفاده شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS نسخه ۲۲ و AMOS نسخه ۲۴ استفاده و سطح معنیداری آزمون ۰۱/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج تحلیل عامل تأییدی، نشان داد که مدل دو عاملی مقیاس شدت توکوفوبیا در جامعه زنان باردار قابلیت برازش دارد. پایایی به روش آلفای کرونباخ و تنصیف بهترتیب برابر ۸۷/۰ و ۸۴/۰ به دست آمد که حاکی از پایایی و روایی مطلوب بود.
نتیجهگیری: به نظر می رسد با توجه به صحت پایایی و روایی قابل قبول مقیاس شدت توکوفوبیا در زنان باردار میتوان از آن به عنوان یک ابزار تشخیصی برای شناسایی ترس شدید از زایمان و شروع آموزش مدیریت این ترس در مادران باردار استفاده کرد
سارا کلانتری، نازنین عابد،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: پرخاشگری جنسی و تجاوز جنسی یکی از مفاهیم پر چالش در عصر کنونی است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگیهای روانسنجی مقیاس پذیرش پندارههای مدرن پرخاشگری جنسی (AMMSA) در جمعیت ایرانی بود. برای این منظور ساختار عاملی، اعتبار و روایی این مقیاس مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: برای بررسی هدف پژوهش گروه نمونه به حجم ۹۳۷ نفر از افراد ایرانی که بین ۲۰ تا ۵۰ سال داشتند و با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده بودند، مقیاس پذیرش پندارههای مدرن پرخاشگری جنسی را تکمیل کردند. جهت بررسی ساختار عاملی مقیاس از تحلیل عاملی تأییدی، برای بررسی روایی از ضریب همبستگی پیرسون و برای تعیین همسانی درونی مؤلفههای این مقیاس، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین برای بررسی پایایی بازآزمایی، ضریب همبستگی درون ردهای مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مقیاس (AMMSA) از ساختار عاملی قابل قبولی برخوردار است. ضرایب آلفای کرونباخ به دست آمده از همه مؤلفهها (بالای ۹/۰) نیز نشان داد این مقیاس از همسانی درونی مناسبی دارد و همچنین ضرایب همبستگی مقیاس واکنشپذیری بین فردی و مقیاس جنسیت گرایی دوسوگرا ، به ترتیب روایی واگرا و همگرای مقیاس را تائید کردند.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که مقیاس پذیرش پندارههای مدرن پرخاشگری جنسی (AMMSA) در جامعه ایرانی از روایی و اعتبار خوبی برخوردار است.