عباس مهوش ورنوسفادرانی، کمال پرهون، کامبیز پوشنه، دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف : نارساخوانی جزء اختلالات عصبی- رشدی با نقایصی در مهارتهای شناختی و حرکتی است. از اینرو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی یکپارچگی حسی- حرکتی بر عملکرد تعادل و خواندن کودکان نارساخوان انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه در قالب یک طرح شبه آزمایشی پیشآزمون- پسآزمون با گروه شاهد انجام گرفت. با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی، ۳۲ دانشآموز مبتلا به اختلال خواندن مدارس شهر اراک انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش ۱۲ جلسه برنامه مداخله یکپارچگی حسی- حرکتی را دریافت نمودند. نمرات دانشآموزان با استفاده از آزمون عملکرد تعادلی Bruininks-Oseretsky (Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency یا BOTMP) و آزمون خواندن کرمی نوری و مرادی، قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه جمعآوری شد. دادهها با استفاده از آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: یکپارچگی حسی- حرکتی به طور معنیداری موجب بهبود عملکرد افراد گروه آزمایش در متغیرهای عملکرد تعادلی و خواندن در مرحله پسآزمون شد (۰۰۱/۰ > P). نتیجهگیری: به نظر میرسد آموزش یکپارچگی حسی- حرکتی در بهبود عملکرد تعادل و خواندن کودکان نارساخوان مؤثر است. بنابراین، توجه به این یافتهها و ساز و کار اثربخشی این روش درمانی میتواند اثرات درمانی مفیدی در جهت کاهش مشکلات افراد مبتلا به نارساخوانی داشته باشد.
حسن عبدی، عبداله قاسمی، الهه عرب عامری، فرشاد غزالیان، دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف : به طور قابل توجهی در بیشتر مطالعات قبلی پی بردهاند که کارکردهای تعادل در اختلال کمتوجهی- بیشفعالی (ADHD یا Attention deficit hyperactivity disorder) با اشکال مواجه بوده است. همچنین، ارتباط تنگاتنگی بین فعالیتهای بدنی و بهبود اختلالات رفتاری وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرینات استقامتی و مصرف متیل فنیدیت بر تعادل رتهای مبتلا به ADHD بود. مواد و روشها: تحقیق به روش آزمایشگاهی صورت گرفت. آزمودنیهای مطالعه شامل ۳۵ سر رت نژاد ویستار با وزن ۶۹/۸ ± ۶۶/۱۸۱ گرم بود که به طور تصادفی به ۵ گروه ۷ تایی تقسیم شدند. جهت ADHD رتها به مدت ۸ هفته ۱۰ میلیگرم L-NAME و ۶ روز در هفته به ازای وزن هر رت به صورت زیرصفاقی تزریق شد. ۵ گروه شامل گروه شاهد و ۴ گروه ADHD (مصرف متیل فنیدیت، تمرین استقامتی، مصرف متیل فنیدیت، تمرین استقامتی و بدون مصرف متیل فنیدیت و بدون تمرین استقامتی) بود. ابزارهای تحقیق شامل آزمون Open field، آزمون تعادل Balance beam و تردمیل ۵ بانده بود. آزمون تعادل بعد از ۴ هفته تمرین گرفته شد. به گروه دارویی ۲ میلیگرم متیل فنیدیت روزانه به ازای کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی داده شد. رتهای گروه تمرین ۵ روز در هفته برای مدت ۲۸ روز با سرعت ۲ تا ۲۰ متر بر دقیقه به تمرین پرداختند. مدت زمان تمرین در هر جلسه در هفته اول و زمان آشناسازی ۲ متر بر دقیقه و با اضافه بار در هر هفته به ۲۰ متر بر دقیقه رسید. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس ANOVA تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: بین پیشآزمون و پسآزمون تعادل گروه شاهد (۱۷۰/۰ = P) و گروه ADHD (۱۷۰/۰ = P) تفاوت معنیداری وجود نداشت، اما بین پیشآزمون و پسآزمون تعادل گروه ADHD + تمرین، گروه ADHD + متیل فنیدیت و گروه ADHD + متیل فنیدیت + تمرین (۰۰۱/۰ = P) تفاوت معنیداری به دست آمد. همچنین، نتایج آزمون تعقیبی Tukey نشان داد که تعادل گروه شاهد نسبت به تمامی گروهها بهتر بود (۰۰۱/۰ ≥ P). تعادل تمامی گروهها به غیر از گروه شاهد از گروه ADHD بهتر بود (۰۰۱/۰ ≥ P). بین تعادل گروه ADHD + تمرینات استقامتی با گروه ADHD + مصرف متیل فنیدیت و همچنین، تعادل گروه ADHD + مصرف متیل فنیدیت با تعادل گروه ADHD + تمرینات استقامتی و مصرف متیل فنیدیت تفاوت معنیداری وجود نداشت (۰۰۱/۰ ≤ P).
علی آجدانی، حسن عبدی، حکیمه آقائی، دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف:سالمندی با تغییراتی در حوزههای جسمانی، حرکتی و کارکردهای ذهنی همراه است و میتواند بر شیوههای زندگی افراد اثرگذار باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس و تعادل در مردان سالمند میباشد. مواد و روشها:پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون است. جامعه آماری شامل مردان سالمند ۶۰ تا ۷۰ سال میباشند که به مراکز توانبخشی و روانشناسی شهر شاهرود در سال ۱۳۹۹ مراجعه نمودند. روش نمونهگیری بهصورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش، تعداد ۲۴ نفر واجد شرایط بهطور هدفمند شناسایی شده بهصورت تصادفی به ۲ گروه ۱۲ نفری گمارده شدند. درنهایت و بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش تعداد آزمودنیها به ۲۱ نفر شامل گروه درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی ۱۱ نفر و گروه کنترل ۱۰ نفر تقلیل یافت. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تعادل برگ (BBS) و استرس ادراک شده کـوهـن و همکاران (۱۹۸۳) بود. در این پژوهش از نرمافزار آماری SPSSنسخه ۲۵ نیز برای تجزیهوتحلیل دادهها و همچنین روش تحلیل کوواریانس یکراهه استفاده شد. یافتهها:نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تعادل و استرس در مردان سالمند اثر معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰≥p). نتیجهگیری:به نظر میرسد که مداخله شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر متغیرهای پژوهش اثرگذارند، با ابن وجود جهت بالا بردن اعتبار بیرونی پژوهش پیشنهاد میگردد که پژوهشهای بیشتری صورت گیرد.
سیده سدره حسینی، سید هادی حسینی، دوره ۲۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف:مقایسه سلامت روان میان دانشآموزان دارای معلولیتو عادی و بررسی اختلاف میان این دو گروه میتواند منجر به توجه ویژه و متناسب به نیازهای اجتماعی و آموزشی مربوطه شود. لذا این مطالعه با هدف مقایسه حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی در دانشآموزان دارای معلولیت جسمانی و دانشآموزان عادی به انجام رسید. مواد و روشها:این مطالعه از نوع علی-مقایسهای در سال ۱۳۹۷ در هشت مدرسه منتخب ابتدایی (چهار مدرسه عادی و چهار مدرسه استثنایی) در شهر تهران به انجام رسید. نمونه این پژوهش شامل ۸۰ دانشآموز (۴۰ دانشآموز دارای معلولیت و ۴۰ دانشآموز عادی به شیوه همتاسازی) بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای حساسیت بین فردی بویس و پارکر و تعادل عاطفی برادبورن استفاده شد.همچنین دادههای به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) در SPSS۲۱تجزیه و تحلیل گردید. یافتهها:بین دانشآموزان دارای معلولیت جسمانی و عادی در حساسیت بین فردی و تعادل عاطفی، تفاوت معناداری مشاهده شد )۰۱/۰>P) و میانگین نمرات حساسیت بین فردی به طور معناداری در دانشآموزان دارای معلولیت از دانشآموزان عادی بیشتر بود (۰۱/۰>P). همچنین یافتهها حاکی از وجود مشکلات دانشآموزان دارای معلولیت در زمینه مهارتهای بین فردی-ارتباطی و کاستیهایی در رشد عاطفی در مقایسه با دانشآموزان عادی میباشد. نتیجهگیری:توجه ویژه به عملکرد اجتماعی و مهارت بین فردی و عاطفی دانشآموزان دارای معلولیت ضرورت دارد و انجام مداخلههای آموزشی متناسب در خصوص تقویت ابعاد اجتماعی و عاطفی این دانشآموزان در راستای باز پروری آنان توصیه میشود.