رضا میرزاییراد، علیرضا حیدری، رضا پاشا، پروین احتشامزاده، بهنام مکوندی، دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف : در سالهای اخیر، شیوع درماندگی روانشناختی به خصوص اضطراب و افسردگی، باعث شده است تا محققان زیادی به مطالعه متغیرهای تعیین کننده و مرتبط با آن بپردازند که از جمله این عوامل میتوان به کمالگرایی، عزت نفس و سبکهای مقابلهای اشاره نمود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه کمالگرایی ناسازگار، سبک مقابلهای و عزت نفس با درماندگی روانشناختی در دانشجویان دانشگاههای کرمان بود. مواد و روشها: این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بود و ۸۰۰ دانشجو به شیوه نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای در آن شرکت نمودند. مشارکت کنندگان مقیاس ۲۸ سؤالی سلامت روانی (۲۸-Mental Health Inventory یا ۲۸-MHI)، پرسشنامه راهبردهای مقابله با استرس (Coping Inventory for Stressful Situation یا CISS)، مقیاس عزت نفس Rosenberg (Rosenberg Self-Esteem Scale یا RSES) و مقیاس چند بعدی کمالگرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS) را تکمیل نمودند. دادهها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون همزمان در نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: کمالگرایی و سبک مقابلهای هیجانمدار، پیشبینی کننده مثبت و سبک مقابلهای مسألهمدار و عزت نفس نیز پیشبینی کننده منفی درماندگی روانشناختی بود، اما سبک مقابلهای اجتنابی پیشبینیکننده معنیدار درماندگی روانشناختی نبود. نتیجهگیری: کمالگرایی، سبکهای مقابله منفی و عزت نفس پایین، افزایش درماندگی روانشناختی را به همراه دارد و با استفاده از سبکهای مقابلهای مثبت، عزت نفس بالا و کاهش کمالگرایی، میتوان از درماندگی روانشناختی پیشگیری نمود.
زمینه و هدف:بالا رفتن سن ازدواج جوانان، تجرد زیستی و مشکلات ازدواج دیرهنگام بخصوص برای دختران، مسئلهای است که باید به شکل جدی به آن پرداخته شود. بویژه که، مشکلات روانی و اجتماعی متنوعی را برای افراد مجرد ایجاد میکند. پژوهش حاضر، با هدف تدوین بسته آموزشی عدالتخواهی جنسیتی بر اساس آموزههای دینی و اثربخشی آن بر سرمایه روانشناختی و طرحواره نقش جنسیتی دختران با تاخیر در ازدواج انجام گردید. مواد و روشها:طرح از دو بخش کیفی و کمی تشکیل شد. در بخش کیفی، استنتاج تحلیلی و در بخش کمی، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دختران مجرد (۳۰-۴۵ سال) مراجعه کننده به مراکز بهداشت روان شهر تهران بود که تعداد ۳۰ نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه ۱۵ نفری (گروه آزمایش و گواه) جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش به مدت ۸ جلسه تحت بسته آموزشی محقق ساخته عدالتخواهی جنسیتی بر اساس آموزههای دینی گروهی قرار گرفتند.گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه روانشناختی وتانز و همکاران ، طرحواره های جنسیتی بم بود. دادههای پژوهش به وسیله آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافتهها:نتایج نشان داد که آموزشی عدالتخواهی جنسیتی بر اساس آموزههای دینی گروهی بر افزایش سرمایه روانشناختی و بهبود طرحوارههای نقش جنسیتی دختران با تاخیر در ازدواج مؤثر بود(۰۰۱/۰>p). نتیجهگیری:به نظر می رسد که ضرورت کاربرد عدالتخواهی جنسیتی بر اساس آموزههای دینی را در راستای بهبود سرمایه روانشناختی و طرحوارههای نقش جنسیتی دختران با تاخیر ازدواج خاطر نشان ساخت.
مجید خالقی، حسن پاشا شریفی، داود قوایی، ذبیح پیرانی، دوره ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه و هدف: با توجه به اینکه اضطراب به ویژه اضطراب آزمون نقش تعیین کننده ای در یادگیری و عملکرد افراد دارد بررسی عوامل موثر بر آن مورد هلاقه محققان قرار گرفته است، بنابراین؛ هدف از پژوهش حاضر ارائه الگوی اضطراب امتحان بر اساس سبک های تفکر و سبک های یادگیری با میانجیگری خودکارآمدی تحصیلی می باشد. مواد و روشها: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی میباشد، برای پژوهش نمونه ای به حجم ۴۰۰ نفر به صورت خوشه ای چند مرحلهای انتخاب شدند، برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های پرسشنامه مقیاس اضطراب اهواز، پرسشنامه سبکهای یادگیری (ILS)، سیاهه سبکهای تفکر استرنبرگ و واگنر و پرسشنامه خودکارآمدی عمومی شرر استفاده گردید. برای تحلیل یافته ها از روش تحلیل مسیر و برنامه ایموس استفاده گردید. یافتهها: نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سبکهای یادگیری و سبک تفکر با میانجیگری خودکارآمدی بر اضطراب آزمون نقش پیش بینی کنندگی دارد. نتیجهگیری:به نظر می رسد الگوی ارائه شده دارای برازش مطلوب بوده و هردوی سبک های یادگیری و سبک نفکر بر اضطراب امتحان با میانجیگیری اضطراب آزمون نقش تعیین کننده ای دارند.
خانم مرضیه جمشیدی، دکتر پروین احتشام زاده، دکتر مرضیه طالب زاده، دکتر رضا پاشا، دکتر ساسان باوی، دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: خودکشی یک پیامد اجتماعی پیچیده است و در بین دانشآموزان دختر یک مشکل رو به افزایش است. برای پیشگیری از اقدام به خودکشی مهارتها و مداخلات فروانی ارائه شدهاست. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان هولوگرافیک بر کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانشآموزان دختر اقدام کننده به خودکشی انجام شد. مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع شبهآزمایشی با پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه اصفهان در سال ۱۴۰۲ دارای سابقه خودکشی در دو سال گذشته بود. از بین آنها تعداد ۳۰ نفر با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی و با روش قرعهکشی در دو گروه آزمایش و کنترل (۱۵ نفر در گروه آزمایش و ۱۵ نفر در گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش درمان هولوگرافیک (۹ جلسه) و هر هفته یک جلسه و به مدت ۹۰ دقیقه دریافت نمودند و گروه کنترل در این مدت مداخلهای دریافت نکردند. پرسشنامههای پژوهش شامل پرسشنامه کنجکاوی اجتماعی تود و همکاران (۲۰۱۸) و مقیاس سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (۲۰۰۶) بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس تک متغیری با نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که درمان هولوگرافیک در افزایش کنجکاوی اجتماعی و سرزندگی تحصیلی در مرحله پسآزمون مؤثر بود (۰۰۱/۰p<). نتیجهگیری: یافتههــای پژوهــش حاضــر میتوانــد در انتخــاب و طراحـی مناسـبترین رویکـرد درمانـی در کاهش افکار خودکشی دانشآموزان دختر دارای پریشانی روانشناختی مورداستفاده قـرار گیرنـد.