مرضیه نوری فرد، حمیدطاهر نشاط دوست، ایلناز سجادیان، دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:مرحله نهایی بیماری کلیه یک اختلال پیشرونده و مزمن و لاعلاجِ عملکرد کلیه میباشد که عوارض جسمی و روانی بیشماری را در پی دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود اضطراب و افسردگی بیماران همودیالیزی بود.
مواد و روشها: پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی غیر تصادفی، نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به مراکز همودیالیز بیمارستانهای شهر تهران در سال ۱۳۹۶ بودند. از جامعه آماری تعداد ۲۴ نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و بهصورت غیر تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۲=n) و کنترل (۱۲=n) جایگزین گردیدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای افسردگی بک و اضطراب بک استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS-۲۲ و تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر تجزیهوتحلیل گردید.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس با اندازهگیریهای مکرر نشان داد متغیرهای اضطراب و افسردگی در طی مراحل پسآزمون و پیگیری تغییر کرده است که نسبت به مرحله پیشآزمون معنادار به شمار میرود (۰۵/۰>p). همچنین نتایج نشان داد متغیر ذهن آگاهی بر مؤلفههای اضطراب و افسردگی بیماران همودیالیز در سطح تأثیری معنادار داشته است (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: بر طبق نتایج، میتوان استنباط کرد که درمان ذهن آگاهی در بهبود افسردگی، اضطراب در مقایسه با گروه کنترل اثربخش بوده و همچنین این درمان در مرحله پیگیری در افسردگی پایدار میباشد؛ اما در مؤلفه اضطراب این پایداری وجود نداشت. از دلایل این پایداری میتوان بهسادگی درمان و درمان سریع بیمار و همچنین کوتاهمدت بودن طول جلسات مداخله اشاره نمود.
صابر آریامنش، فریق میروقشلاق، مرضیه نوری فرد، دوره ۲۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف:کووید-۱۹ برای بهداشت عمومی یک نگرانی بینالمللی است. ظهور بیماری نوپدید و همهگیر شدن آن، علاوه بر تهدید بر سلامت جسمی، سلامت روانی را نیز درگیر کرده است. هدف پژوهش حاضر مطالعه کیفیت خواب براساس شیوع بیماری کووید ۱۹ در کاربران شبکههای اجتماعی در ایران بود. مواد و روشها:پژوهش حاضر از نوع توصیفی و پیمایشی بود. جامعه آماری کلیه کاربران تلگرام و واتساپ بودند. تعداد ۴۴۳ نفر بهصورت روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه پاسخ دادند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه آنلاین کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) استفاده گردید. یافتهها:یافتههای بهدستآمده نشان داد که میانگین و انحراف استاندارد کیفیت خواب در بین پاسخگویان برابر با (۴۴/ ۸± ۰۲/۱۱) بود که در حدود ۳/۵۳ درصد دارای کیفیت خواب نامناسب و ۷/۴۶ درصد کیفیت خواب مناسب داشتند. تأخیر در خواب (۴/۷۷ درصد)، کارایی خواب (۶/۸۵)، اختلالات خواب دارای (۷/۶۷) بالاترین میزان کیفیت نامناسب بودن را داشتند، درحالیکه کیفیت ذهنی خواب (۱/۳۲) و مصرف دارو (۱/۱۳) کیفیت مناسب داشتند. همچنین تأخیر در خواب و اختلال در خواب در بین زنان بالاتر از مردان بود. کیفیت ذهنی خواب، کارایی خواب و اختلال عملکرد روزانه در بین افراد متأهل بهگونهای معنادار بالاتر از افراد مجرد است. نتیجهگیری:ویروس کووید-۱۹ بر مؤلفههای کیفیت خواب تأثیر میگذاردبهگونهای که افرادی که تجربه کرونا را داشتهاند بهاستثنای کارایی خواب، در سایر مؤلفههای کیفیت خواب عملکرد پایینتری داشتند. کیفیت خواب در بین افراد فاقد بهطور معناداری بالاتر از افراد دارای بیماری مزمن است. کیفیت خواب در بین افراد دارای والدین با بیماری مزمن معناداری پایینتر از افراد بدون والدین با بیماری مزمن میباشد.