logo

جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای نعمتی سوگلی تپه

مجید محمود علیلو، شهریار رزمی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده

زمینه و هدف: اگرچه عوامل اجتماعی - اقتصادی به طور وسیع در فهم رفتار گردشگران مورد استفاده قرار گرفته است، اما در پژوهش‌های اخیر، آگاهی رو به افزایشی در این زمینه که شخصیت نیز ممکن است در فهم رفتار گردشگران مؤثر باشد، مشاهده می‌شود. به همین منظور، پژوهش حاضر به مقایسه ویژگی‌های شخصیتی گروهی از گردشگران ایرانی با گروه غیر گردشگر می‌پردازد. مواد و روش‌ها: در این پژوهش که از نوع علی- مقایسه‌ای بود، ۱۵۰ گردشگر و ۱۵۰ نفر غیرگردشگر با استفاده از شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده، از طریق پرسشنامه شخصیتی پنج عاملی NEO و فرم پنج مقیاس هیجان خواهی زاکرمن مورد ارزیابی قرار گرفتند و در نهایت داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری t گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره، مورد آزمون قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج به دست آمده نشان داد که بین گردشگران و گروه غیرگردشگر در هیجان خواهی، برون‌گرایی و گشودگی در برابر تجربه، تفاوت معنی‌داری وجود دارد (۰۰۰۱/۰ > P)، اما در سایر ویژگی‌های شخصیتی (نوروزگرایی، توافق پذیری و باوجدان بودن) تفاوت معنی‌داری بین دوگروه مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌های پژوهش، شواهد تجربی در این زمینه که ویژگی‌های شخصیت ممکن است باگردشگری ارتباط داشته باشد، فراهم می‌کند. واژه‌های کلیدی: گردشگری، ویژگی‌های شخصیت، هیجان خواهی، برونگرایی، گشودگی در برابر تجربه
سهیل ابوسعیدی جیرفتی، تورج هاشمی نصرت آباد، مریم طالب لو، فاطمه نعمتی سوگلی تپه،
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: شرم یکی از هیجانات انسانی است که با بسیاری از اختلالات روانی ارتباط دارد. بااین‌حال ابزار معتبری در این زمینه به زبان فارسی وجود ندارد که شرم درونی و بیرونی را هم‌زمان موردسنجش قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی و ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه شرم درونی و بیرونی در دانشجویان بود.
مواد و روش‌ها: طرح پژوهش توصیفی- همبستگی و به‌طور دقیق‌تر اعتباریابی آزمون بود. جامعۀ آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ تشکیل دادند. با در نظر گرفتن تعداد متغیرها ۳۴۰ نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسشنامه شرم درونی و بیرونی فریرا و همکاران (۲۰۲۰) (EISS) صورت گرفت. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با بررسی همسانی درونی، روایی عاملی تأییدی، سازه، همگرا و همبستگی نمره هر گویه با سایر گویه‌ها انجام شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS نسخه ۲۶ و Amos نسخه ۲۲ مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که مقیاس حاضر دارای ساختاری دوعاملی بوده و از روایی تأییدی مناسبی برخوردار است. ضرایب آلفای کرونباخ برای شرم درونی ۷۱/۰، شرم بیرونی ۷۸/۰ و مقیاس کل ۸۵/۰ به دست آمد. همچنین میانگین واریانس استخراج‌شده (AVE) برای عامل‌های مقیاس و شاخص روایی ترکیبی (CR) نشان داد، پرسشنامه حاضر از روایی سازه و همگرای قابل قبولی برخوردار است.
نتیجه‌گیری: به‌طورکلی پرسشنامه ۸ گویه‌ای شرم درونی و بیرونی برازش قابل قبولی با داده‌ها دارد و شاخص‌های نیکویی برازش آن را تائید می‌کند. ازاین‌رو می‌توان از آن به‌عنوان یک ابزار معتبر برای ارزیابی شرم درونی و بیرونی در دانشجویان استفاده کرد.
سهیل ابوسعیدی جیرفتی، مریم طالب لو، فاطمه نعمتی سوگلی تپه،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت سلامت روان و شیوع بالای جرم و جنایت در بین زندانیان به‌عنوان گروه در معرض خطر و روند رو به افزایش اختلالات روانپزشکی در کشور، هدف از انجام این مطالعه برآورد چگونگی شیوع علائم اختلالات روانپزشکی و عوامل جمعیت شناختی مرتبط در زندانیان شهر زاهدان در سال ۱۴۰۳ بود.
مواد و روش‌ها: طرح پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی بود و جامعه آماری پژوهش را زندانیان زندان مرکزی شهر زاهدان تشکیل می‌دادند. در این پژوهش تعداد ۳۸۶ نفر از زندانیان شهر زاهدان به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده‌ها از چک‌لیست نشانگان اختلالات روانی (SCL۹۰) استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آماری خی دو، و نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۶ مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد حدود ۰۳/۳۳ درصد از زندانیان زندان زاهدان احتمالاً به یک اختلال روانپزشکی در سطح بالینی مبتلا هستند. نتایج پژوهش حاضر بر اساس طبقه‌بندی چک‌لیست نشانه‌شناسی اختلالات روانی نشان داد به ترتیب شایع‌ترین نشانگان روانپزشکی در بین زندانیان شهر زاهدان: افکار پارانوییدی (۳/۴۳)، حساسیت در روابط متقابل (۳/۴۱)، شکایات جسمی (۶/۳۹)، افسردگی (۱/۳۹)، اضطراب (۴/۳۴)، روانپریشی (۶/۳۰)، خصومت (۰/۳۱) وسواسی- اجباری (۹/۲۴) و ترس مرضی (۱/۲۲) بودند. همچنین بین شیوع نشانگان روانپزشکی با جنسیت (۰۰۱/۰=P)، مدت تحمل حبس (۰۰۱/۰=P) و تحصیلات (۰۰۱/۰=P) رابطه معناداری وجود داشت. اما بین نشانگان روانپزشکی و سن در زندانیان شهر زاهدان رابطه معناداری یافت نشد (۰۰۱/۰=P).
نتیجه‌گیری: نتایج فوق نشانگر اهمیت برنامه‌ریزی بهداشتی و درمانی برای گروه زندانیان به‌عنوان یک گروه در معرض خطر می‌باشد و لزوم توجه به وضعیت روانی و مداخلات درمانی مناسب به‌عنوان نیاز فوری برای افراد زندانی ضروری است.

صفحه ۱ از ۱