تورج هاشمی، آیدا عبداله زاده جدی، دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: شیوع گسترده اختلال شخصیت مرزی و پیامدهای مخرب اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی آن، لزوم توجه بیشتر به این اختلال و عوامل زمینه ساز آن را برجسته می نماید. هدف پژوهش حاضر، بررسی سیستم های مغزی رفتاری بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و وجوه تمایز این سیستم ها در افراد بیمار با افراد عادی بود. مواد و روش ها: بدین منظور ۳۰ فرد بیمار که با تشخیص اختلال شخصیت مرزی در بیمارستان رازی تبریز بستری بودند، پرسش نامه BIS/BAS Carver و White را تکمیل نمودند. گروه شاهد شامل ۳۰ فرد فاقد سابقه تشخیص روان پزشکی بود. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که دو گروه مورد مطالعه در متغیرهای سیستم بازداری رفتاری و سیستم فعال ساز رفتاری و خرده مقیاس جستجوی لذت تفاوت معنی دار با یکدیگر دارد (۰۱/۰ < P). در این میان عامل جستجوی لذت با مقدار Wilk&#۰۳۹;s Lambda (۴۲/۰) و سیستم فعال ساز رفتاری با Wilk&#۰۳۹;s Lambda (۵۳/۰) در تمایزگذاری دو گروه نقش قابل توجهی داشت. نتیجه گیری: فعالیت بالای سیستم بازداری رفتاری زمینه ساز اضطراب دایمی و احساسات منفی تجربه شده در فرد بود و فعالیت بالای سیستم فعال ساز رفتاری می تواند عامل زیربنایی تکانشگری باشد که از مؤلفه های هسته ای اختلال شخصیت مرزی است. این مطالعه هماهنگ با سایر مطالعات مبتنی بر بررسی چگونگی تأثیر عوامل زیستی- عصبی در بروز اختلال شخصیت مرزی می تواند راه گشای فهم دقیق تر این اختلال و به پیرو آن ایجاد راه کارهای مناسب جهت پیش بینی احتمال بروز بیماری و پیش گیری های نخستین و نیز گسترش روش های درمانی مؤثرتر باشد.
حسن عبداله زاده، ساناز کیخسروی، دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:نگرش والدین به تربیت و مسائل جنسی فرزندان بر رفتارهای جنسی و تعامل با فرزندان تأثیر میگذارد. در زمینه ارزیابی و اندازهگیری این موضوع ابزار اندازهگیری مشخصی وجود ندارد. هدف از پژوهش حاضر ساخت و بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه سبکهای تربیت جنسی والدین بود.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. پانصد نفر از والدین کودکان ۴ تا ۱۲ سال ساکن شهر بهشهر بهعنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از سه پرسشنامه فرزند پروری بامریند، پرسشنامه فرزند پروری آلاباما و پرسشنامه محقق ساخته سبکهای تربیت جنسی والدین استفاده شد. دادهها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی، تحلیل عاملی تأییدی و اکتشافی تحلیل شد.
یافتهها: در تحلیل عاملی سه عامل (سبک تربیت جنسی سختگیرانه، آزاد گذار و مقتدرانه) استخراج شد. درمجموع این سه عامل توانستهاند ۳۲/۵۰ درصد از واریانس ۳۳ سؤال این پرسشنامه را تبیین کنند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه و سبکهای تربیت جنسی سختگیرانه، آزاد گذار و مقتدرانه به ترتیب ۷۵۱/۰، ۷۳۹/۰، ۷۶۵/۰ و ۷۵۱/۰ بود. ماتریس چرخش یافته واریماکس نشان داد که همه سؤالهای مربوط به سبکها قابلاستفاده هستند.
نتیجهگیری: پرسشنامه سبکهای تربیت جنسی والدین از اعتبار و روایی مطلوبی برخوردار است و میتوان از آن بهعنوان یک ابزار سودمند برای سنجش سبکهای تربیت جنسی والدین استفاده کرد.
حسن عبداله زاده، نسیم شادین، دوره ۱۸، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف:پرستاران تحت تأثیر عوامل فشارزای متعددی هستند که عوامل معنوی میتواند بر کیفیت زندگی کاری آنها تأثیر بگذارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش خودمراقبتی معنوی بر خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی پرستاران بود. مواد و روشها:تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و ازنظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون - پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان پاستور نو تهران در پاییز ۱۳۹۸ تشکیل میدادند. از بین پرستاران شاغل در بیمارستان پاستور نو، ۳۰ نفر که معیارهای ورود به پژوهش را دارا بودند، به روش در دسترس انتخابشده و بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) جایگزین شدند. ابتدا افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل، پرسشنامههای خودشفقت ورزی نف و شجاعت اخلاقی سکرکا را بهعنوان پیشآزمون تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش، تحت آموزش خودمراقبتی معنوی قرار گرفتند ولی گروه کنترل هیچگونه مداخلهای را دریافت نکردند. بعد از پایان دوره، مجدداً افراد هر دو گروه آزمایش و کنترل، همان پرسشنامهها را بهعنوان پسآزمون تکمیل کردند. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSSنسخه ۲۳ و توسط آزمون آماری تحلیل کوواریانس تجزیهوتحلیل شدند. یافتهها:یافتهها نشان داد که میزان خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل، بهطور معناداری افزایش یافته است (۰۵/۰>p). نتیجهگیری:با توجه به یافتههای بهدستآمده میتوان گفت آموزش خودمراقبتی معنوی با کنترل افکار و هیجانات منفی و تقویت احساس تعهد به شغل، ارزشهای دینی و نوعدوستی باعث میشود که خودشفقت ورزی و شجاعت اخلاقی در پرستاران را افزایش یابد این امر علاوه بر پرستاران برای سلامت بیماران نیز مفید است.
فاطمه سلیمانی نامقی، حسن عبداله زاده، جوانشیر اسدی، دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف:سرطان یکی از مسائل مهم بهداشتی درمانی جهان و کشور ما بهویژه در میان مردان محسوب میشود و معمولاً با ناراحتیهای چشمگیر بالینی و روانشناختی در استفاده مطلوب از راهبردهای مقابلهای همراه است از اینرو؛ پژوهش حاضر با هدف تحلیل مدل ساختاری سلامت معنوی بر اساس اضطراب سلامت، فراهیجان مثبت، خودکارآمدی درد با میانجیگری منبع کنترل سلامت درونی در مردان مبتلا به سرطان انجام شد. مواد و روشها:روش پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آمار، متشکل از مردان ۴۵ تا ۶۵ سال مبتلا به سرطانهای دستگاه گوارش ساکن در استان گلستان در سال ۱۴۰۰ بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی مورگان، ۲۳۰ نفر برآورد شد. روش نمونهگیری بهصورت در دسترس انجام شد. ابزار تحقیق بهصورت پرسشنامههای پژوهش شامل اضطراب سلامت سالکوسکیس و واروویک (۲۰۰۲)، فراشناخت و فراهیجان بیرو مونته آ (۲۰۱۰)، خودکارامدی درد نیکولاس (۱۹۸۰)، سلامت معنوی دلمن و فری (۲۰۰۴)، منبع کنترل سلامت والستون و همکاران (۱۹۷۸)، بودند. جهت تجزیهوتحلیل دادهها، از تکنیک مدلیابی معادلات ساختاری در محیط نرمافزار LISREL۸.۷۱استفاده شد. یافتهها:یافتهها نشان داد که اضطراب سلامت بهصورت منفی و فراهیجان مثبت و خودکارامدی بهصورت مثبت و معنادار بر سلامت معنوی اثر دارند (۰۰۱/۰ >P). منبع کنترل سلامت درونی اثر خودکارآمدی درد را بر سلامت معنوی بهصورت مثبت و معناداری میانجیگری کرد (۰۱/۰ >P). منبع کنترل سلامت درونی بر اضطراب سلامت بهصورت منفی و بر فراهیجان مثبت و خودکارآمدی درد بهصورت مثبت و معناداری اثر دارد(۰۰۵/۰>P). نتیجهگیری:نتایج پژوهش حاضر از این فرض حمایت میکند که اضطراب سلامت، فراهیجان مثبت، خودکارآمدی درد، با سلامت معنوی رابطه داشته و از طریق میانجیگری منبع کنترل سلامت میتوانند سلامت معنوی را تحت تأثیر قرار دهند.