منصور بیرامی، تورج هاشمی، پروانه علائی، وحیده عبدالهی عدلی انصار، دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت موضوع شادکامی در زندگی، این پژوهش به منظور تعیین سهم عوامل جنسیت، نوع سکونت، دینداری و عملکرد خانواده در پیشبینی شادکامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام گرفت. مواد و روش‏ها: این تحقق از نوع توصیفی ـ همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز و مشغول به تحصیل در نیمسال دوم سال تحصیلی ۸۸-۱۳۸۷ بود، ۳۷۲ دانشجو به شیوه نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب شده و به ابزار سنجش خانواده (FAD)، مقیاس شادکامی (MUNSH) و مقیاس سنجش دینداری با تکیه بر اسلام پاسخ دادند؛ سن، جنسیت و نوع سکونت آنان پرسیده شد. داده‏‏ها با استفاده از روش‏های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گامبهگام تجزیه و تحلیل شد. یافته‏ها: بین عملکرد خانواده و نیز دینداری با تکیه بر اسلام، با شادکامی رابطه وجود دارد (۰۱/۰< P). عوامل جنسیت، نقشها، نوع سکونت، دینداری و ارتباط، ۳۲ درصد تغییرات احساس شادکامی را پیشبینی میکنند (۰۱/۰< P). ضرایب بتای متغیرهای پیشبین نشان میدهد جنسیت نقش مهمتری در پیشبینی تغییرات شادکامی دارد. نتیجه‏گیری: دانشجویان بومی نسبت به دانشجویان غیربومی، و پسران نسبت به دختران شادتر هستند. دانشجویان با عملکرد خانوادگی سازگارانه و گرایش و تعهد به دین اسلام، شادتر هستند. بنابراین، برگزاری کارگاه‏های آموزش خانواده و مراسم مذهبی مناسب برای افزایش شادکامی دانشجویان پیشنهاد می‏شود. واژه‏های کلیدی: دینداری با تکیه بر اسلام – عملکرد خانواده – شادکامی – عوامل جمعیتشناختی- دانشجو
صفیه عبدالهی، محمد حاتمی، فردین مرادی منش، پرویز عسگری، دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
زمینه و هدف:دیابت عامل بسیاری از اختلالات جسمی و روانی است. امروزه مفهوم «مراقبت از خود» در بیماریها، به علت تغییر الگوی بیماری از حاد به مزمن، تغییر ایدئولوژی از درمان به پیشگیری، منابع اقتصادی محدود و کوتاه نمودن مدتزمان بستری بیماران در بیمارستان بسیار موردتوجه و گسترش قرارگرفته است. بدین منظور هدف پژوهش اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای مرتبط با سلامت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بود.
مواد و روشها: روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی به طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. از میان بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مراجعهکننده به شبکه بهداشت شهرستان عسلویه، تعداد ۳۰ نفر بهصورت هدفمند انتخابشده و به شیوه تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش جایگزین شدند (هر گروه ۱۵ نفر). از پرسشنامه باورهای سلامتی (Health Beliefs Questionnaire) برای جمعآوری دادهها استفاده شد. دادهها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای سلامتی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، در طول زمان اثربخش است (۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر باورهای مرتبط با سلامت اثربخش است. ملاحظات نظری و عملی نتایج پژوهش نشان میدهد که بهتر است این درمان بهعنوان درمانی اثربخش برای بیماران مبتلا به دیابت در مراکز درمانی بهکاربرده شود.
رضا جعفری هرندی، خدابخش حیدری، محمدجواد عبدالهی، دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف:کمالگرایی منفی مادران طیف گستردهای از اثرات منفی را بر فرزندان دارد، اما نقش این خصیصه بر خلاقیت هنوز روشن نیست؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطهای انگیزش تحصیلی در رابطۀ بین کمالگرایی منفی مادران با خلاقیت دانشآموزاندورۀ ابتداییبود. مواد و روشها:روش پژوهش توصیفی-همبستگیبود. جامعۀ آماری کلیه دانشآموزان دورۀ دوم ابتدایی شهرستان دلیجان در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ بههمراه مادرانشان به تعداد ۲۶۴۲ نفر بود. بر اساس فرمول کوکران از جامعۀ مذکور، ۳۳۵ دانشآموز-مادر بهشیوۀ تصادفی خوشهای بهعنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه خلاقیت محمدیاری و همکاران (۱۳۹۰) و مقیاس انگیزش تحصیلی گای و همکاران(۲۰۰۵) توسط دانشآموزان و مقیاس کمالگرایی بشارت (۱۳۸۶) توسط مادران تکمیل شدند. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از تحلیل رگرسیون و بهکمک نرمافزار SPSS۲۶ انجام شد. یافتهها:نتایج نشان داد کهضمن تأیید اثر مستقیم کمالگرایی منفی والدین در خلاقیت دانشآموزان دورۀ ابتدایی، میتوان نقش میانجی تنظیم بیرونی و انگیزش درونی را در این رابطه تأیید نمود (۰۰۱/۰>P) نتیجهگیری:طبق یافتهها بهمنظور افزایش خلاقیت دانشآموزان لازم است بر کاهش کمالگرایی منفی مادران تمرکز نمود. در صورت عدم تمایل مادران به همکاری میتوان با افزایش انگیزش تحصیلی دانشآموزان اثرات منفی کمالگرایی والدین را در این زمینه کاهش داد