پریسا سید موسوی، حمید رضا پور اعتماد، محمد رضا فیاض بخش، فاطمه اسماعیل بیگی، پریسا فرنودیان، دوره ۹، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف : نقش نظامهای بازداری و فعالساز رفتاری به عنوان عوامل زمینهساز در آمادگی نوجوانان برای ابتلا به مشکلات رفتاری و هیجانی در سالهای اخیر بسیار مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی رابطه این دو نظام با مشکلات رفتاری- هیجانی نوجوانان بود. مواد و روشها: جامعه پژوهش شامل همه دانشآموزان دختر و پسر مقطع راهنمایی شهر تهران بود، که تعداد ۳۰۳ دانشآموز (۱۶۰ دختر و ۱۴۳ پسر) از بین مدارس مناطق ۱، ۲ و ۱۳ تهران به روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای (همراه با طبقهبندی) انتخاب شدند. مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. شرکتکنندگان پرسشنامه خود گزارشدهی نوجوان و مقیاس نظام بازداری و فعالساز رفتاری را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روشهای آماری توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون) استفاده شد. یافتهها: نظام بازداری رفتاری رابطه مثبت معنیداری با اضطراب و مشکلات جسمانی و رابطه منفی معنیداری با نشانههای اختلال نقص توجه / بیش فعالی داشت. از سوی دیگر نظام فعالساز رفتاری دارای رابطه مثبت معنیدار با نشانههای اختلال سلوک و رابطه منفی معنیداری با مشکلات عاطفی بود. نتیجهگیری: نتایج به دست آمده همسو با نتایج پژوهشهای پیشین بوده، نشان داد که عوامل زیستشناختی زیربنای نظامهای بازداری و فعالساز، میتوانند به عنوان عوامل تبیین کننده و پیشبینی کننده مشکلات رفتاری و هیجانی در نوجوانان در نظر گرفته شوند. واژههای کلیدی: نظام بازداری رفتاری، نظام فعالساز رفتاری، مشکلات رفتاری و هیجانی، نوجوان.
سحرسادات سید موسوی پاسکه، علی فتحی آشتیانی، عماد اشرفی، دوره ۱۸، شماره ۲ - ( ۵-۱۳۹۹ )
چکیده
زمینه و هدف:: بار مراقبت از بیماران روانی به عنوان یک عامل مهم برای حفظ بیمار در سطح جامعه اثرگذار است، در زمینه ارزیابی و اندازهگیری این موضوع در بیمارن اسکیزوفرنی ابزار اندازهگیری مشخصی وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه مراقبان بیماران اسکیزوفرنی بود. مواد و روشها:طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. تعداد ۱۴۷نفر از مراقبان بیماران اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روانپزشکی روزبه و سازمان حمایت از خانواده بیماران اسکیزوفرنی احباء در شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از سه پرسشنامه مراقبان بیماران اسکیزوفرنی، پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه علائم مثبت و منفی استفاده شد. دادهها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی تحلیل شد. یافتهها:در تحلیل عاملی اکتشافی شش عامل (توانمندی مراقب، روابط بینفردی، استقلال، شأن اجتماعی، نگرانی مراقب و خستگی مراقب) استخراج شد. در مجموع این شش عامل توانستهاند ۷/۷۰ درصد از واریانس ۳۲ سوال این پرسشنامه را تبیین کنند. همسانی درونی خرده مقیاسها نیز با آلفای کرونباخ در دامنه مطلوب به دست آمد. ماتریس چرخشیافته واریماکس نشان داد که همه سوالات قابل استفاده هستند. نتیجهگیری:نتایج تحلیل آماری نشان میدهد پرسشنامه بار مراقبت از بیمار اسکیزوفرنی از ویژگیهای روانسنجی قابلقبولی برخوردار است و میتوان از آن به عنوان یک ابزار معتبر (با ضریب اعتبار ۶۷/)۰ در جمعیت ایرانی استفاده نمود.
طیبه مدنی فر، پریسا سادات سید موسوی، مهین هاشمی پور، مهدی تبریزی، مجید کوهی اصفهانی، دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف:آگاهی از شیوعمشکلات روانشناختی کودکان مبتلا به دیابت نوع یک بهدلیل فراوانی روزافزون مبتلایان آن در جهان، شرایط سخت و استرسزای زندگی با این بیماری و همچنین تأثیرات منفی بلندمدتی که میتواند در روند رشد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی افراد گذارد،ازاهمیتویژهایبرخورداراست. ازآنجاکه آگاهی از وضعیت فعلی این کودکان مقدمه ضروری برای هرگونه برنامهریزی و مداخله روانشناختی است؛ پژوهش حاضر با هدف شیوع شناسیمشکلات روانشناختی این کودکان انجام شد. مواد و روشها:در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۱۰۰ کودک ۸ تا ۱۲ سال مبتلا به دیابت نوع یک در استان اصفهان که تحت نظر مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی در سال ۱۴۰۰ بودند؛ بررسی شدند. مشکلات روانشناختی شامل مشکلات عاطفی- رفتاری توسط سیاهه رفتاری کودکان (CBCL) سنجیده شد. دادهها از طریق نسخه ۲۶ نرمافزار SPSS و با شاخصهای توصیفی (میانگین، انحراف معیار و درصد) و استنباطی (خیدو، t تکنمونه و تحلیل واریانس یکراهه) تحلیل شدند. یافتهها:۷/۶۸ درصد از کودکان بررسیشده در این پژوهش دارای مشکلات روانشناختی در سطح بالینی (۲/۵۵ درصد) و یا مرزی (۵/۱۳ درصد) بودند. رفتارهای قانونشکنانه و مشکلات درونی سازی شده بهویژه انزوا / افسردگی با جنسیت و مشکلات برونیسازی شده بهویژه رفتار پرخاشگرانهبا سطح اقتصادی وتحصیلی خانوادهها ارتباط معناداری داشت (۰۵/۰>p). نتیجهگیری:کودکان مبتلا به دیابت نوع یک، دارای مشکلات روانشناختی درونی سازی شده مانند اضطراب، افسردگی، جسمانی سازی و نیز مشکلات برونیسازی شده مانند رفتارهای قانونشکنانه و پرخاشگرانه در سطح بالینی و مرزی هستند. لازم است با تقویت ارتباط تیم پزشکی و مشاوران، زمینهای جهت تسهیل پذیرش زندگی با دیابت و کمک به ابراز صحیح هیجانات برای این کودکان و خانوادههای آنها فراهم گردد.