حمیدرضا روح افزا، معصومه صادقی، صفورا یزدخواستی، اعظم خانی، نضال صرا ف زادگان، دوره ۹، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف : افراد در طول زندگی با وقایع استرسزای متعددی روبهرو میشوند که میتواند تأثیرات منفی اساسی بر روی سلامت روان فرد داشته باشد و بسیاری از افراد از سیگار به عنوان وسیلهای جهت مقابله با استرس استفاده میکنند. با توجه به شیوع به نسبت بالای مصرف سیگار در مناطق مرکزی ایران، مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح استرس در افراد سیگاری، غیر سیگاری و افرادی که سیگار را ترک کردهاند، انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه به عنوان بخشی از برنامه قلب سالم اصفهان، بر روی ۹۷۵۲ نفر از جمعیت شهرستانهای اصفهان، اراک و نجفآباد در سال ۱۳۸۷ انجام شده است. نمونهگیری به صورت خوشهای چند مرحلهای و تصادفی شده انجام شده است. اطلاعات مربوط به سن، جنس، مشخصات جمعیت شناختی، وضعیت مصرف سیگار جمعآوری شد. همچنین، سطح استرس بر اساس پرسشنامه GHQ۱۲ مورد پرسشگری قرار گرفت. آزمونهای مورد استفاده لوجستیک رگرسیون و ۲ χ بود. یافتهها: در مطالعه حاضر ، ۳۰ درصد از افراد غیر سیگاری، ۱/۳۲ درصد از کسانی که سیگار را ترک کرده بودند و ۹/۳۶ درصد از افراد سیگاری GHQ ۴ و بالاتر داشتند (۰۱۰/۰ = P). در آنالیز رگرسیون، مدل نهایی که اثر سن، جنس و عوامل اقتصای اجتماعی شامل، محل سکونت، وضعیت تأهل و سطح تحصیلات همسانسازی شد، شانس نسبی استرس در افراد سیگاری و کسانی که سیگار را ترک کرده بودند، در مقایسه با افراد غیر سیگاری به طور معنیداری بالاتر بود (به ترتیب ۶۶/۱ = OR و ۱۲/۱ = OR). نتیجهگیری: از آن جایی که در این مطالعه مسایل و مشکلات روانشناختی و استرسها ارتباط معنیداری با سیگار کشیدن افراد داشته است، مناسب به نظر میرسد که مداخلاتی جهت روشهای صحیح مقابله با استرس در راستای کاهش شیوع افراد سیگاری در جامعه ارایه شود. واژههای کلیدی: سیگار، استرس، جامعهنگر، برنامه قلب سالم اصفهان.
معصومه صادقی، حمید رضا روح افزا، صفورا یزدخواستی، اعظم خانی، نضال صراف زادگان، دوره ۹، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف : افزایش چربیهای خون از جمله عوامل خطرزای قابل تغییر در بیماریهای قلبی عروقی میباشد که به نوبه خود تحت تأثیر نوع تغذیه، وزن، فعالیت فیزیکی، مصرف داروها و ژنتیک قرار دارد. همچنین بر اساس مدارک موجود، حالات روانشناختی فرد نیز میتواند بر سطح چربیهای خون اثر گذارد. با توجه به شیوع بالای اختلالات چربی در مناطق مرکزی ایران، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط اختلال انواع چربیهای خون با سطح استرس افراد ساکن در مناطق شهری و روستایی انجام شد. مواد و روشها: دادههای این مطالعه بر گرفته از نتایج ارزشیابی نهایی برنامه قلب سالم اصفهان در سال ۱۳۸۷ بود. نمونهگیری به صورت خوشهای چند مرحلهای و تصادفی شده و حجم نمونه شامل ۹۷۵۲ نفر از جمعیت شهرستانهای اصفهان، اراک و نجفآباد بود. اطلاعات مربوط به سن، جنس، مشخصات جمعیتشناختی جمعآوری شد. نمونه خون افراد جهت بررسی چربیهای خون گرفته شد. همچنین، سطح استرس افراد به وسیله پرسشنامه GHQ۱۲ مورد پرسشگری قرار گرفت. آزمونهای مورد استفاده لوجستیک رگرسیون و ۲ χ بود. یافتهها: خطر نسبی سطح استرس بالا در افراد دارای کلسترول توتال بالا، LDL-C بالا و HDL-C پایین در مقایسه با افراد نرمال به ترتیب (۲۷/۱، ۰۸/۱) ۱۱/۱، (۲۴/۱، ۰۴/۱) ۱۳/۱، (۲۸/۱، ۰۸/۱) ۱۲/۱ برابر است. نتیجهگیری: با توجه به وجود ارتباط اختلالات چربی و سطح استرس، توجه ویژه به مسایل روانشناختی و محیطی در درمان اختلالات چربی خون میتواند کمک کننده باشد. واژههای کلیدی: اختلال چربی خون، استرس، برنامه قلب سالم اصفهان.
نسرین مسائلی، غلامرضا خیرآبادی، حمید افشار، محمد رضا مرآثی، حامد دقاقزاده، حمید رضا روح افزا، دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف : ارتقای سطح کیفیت زندگی بیماران، هدف اصلی مداخلات درمانی در بیماریهای مزمن است که یکی از راههای حصول این امر در برخی موارد، کاستن از شدت علایم بیماری است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط کیفیت زندگی و شدت علایم در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر (IBS یا Irritable bowel syndrome) انجام شده است. مواد و روشها: این مطالعه بر روی ۲۲۵ نفر بیمار مبتلا به سندرم روده تحریکپذیر مراجعه کننده به کلینیک سلامت گوارش مرکز تحقیقات روانتنی شهر اصفهان با روش نمونهگیری در دسترس و بهرهگیری از ابزارهای IBS-QOL (Irritable bowel syndrome-quality of life-۳۴) و IBS severity index (IBSSI) انجام شده است. اطلاعات توسط آمار توصیفی و ضریب همبستگی Pearson و با کمک نرمافزار SPSS نسخه ۱۸ مورد آنالیز قرار گرفت. یافتهها: از کل نمونه ۲۲۵ نفری، ۶۵ نفر (۹/۲۸ درصد) مرد و ۱۶۰ نفر (۱/۷۱ درصد) زن بودند. میانگین سنی افراد ۲۷/۱۲ ± ۶۱/۳۸ و میانگین طول مدت ابتلا به بیماری ۳/۴ ± ۱۴/۵ سال بود. میانگین نمره کیفیت زندگی افراد مبتلا ۷۴/۲۰ ± ۳۷/۴۳ و میانگین نمره شدت علایم IBS ۴/۹۵ ± ۹/۲۳۸ به دست آمد. بین کیفیت زندگی افراد مبتلا به IBS با شدت علایم IBS رابطه همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت (۰۰۱/۰ > P). نتیجهگیری: با توجه به نتایج این بررسی، بین کیفیت زندگی و شدت علایم سندرم روده تحریکپذیر ارتباط وجود دارد و با کاهش شدت علایم بیماری کیفیت زندگی بیمار افزایش مییابد. واژههای کلیدی: کیفیت زندگی، شدت علایم، سندرم روده تحریکپذیر
شمیلا مشرف، سید غفور موسوی، حمید رضا روح افزا، میترا ریحانی، شهناز شوشتری زاده، دوره ۱۱، شماره ۵ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
مقدمه: انسان در طول زندگی دچار بحرانها و مشکلات زیادی میشود و گاه به دلیل فشارهای مختلف از خودکشی برای رهایی و نجات خود استفاده می کند. خودکشی در بین همه طبقات مختلف جمعیتی رخ میدهد. برخی متغیرهای جمعیتی و اجتماعی موثر در اقدام به خودکشی عبارتند از : سن، جنس ، وضعیت تاهل، اشتغال ، مشکلات اقتصادی ، مشکلات ارتباطی و احساسی، اختلالات روانی و بیماری جمسی. مواد و روش ها: پژوهش توصیفی – تحلیلی، جامعه آماری پژوهش را همه افراد اقدام کننده به خودکشی که در طی یکسال نمونه گیری به اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) فلاورجان مراجعه کرده بودند، تشکیل می دادند. روش نمونه گیری سرشماری و حجم نمونه ۴۶۶ نفر بود. روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه که از طریق مصاحبه با نمونه ها تکمیل گردید. داده های خام از طریق نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها : در این پژوهش بین سن (۰۲۶/۰ = P)، سطح تحصیلات ( ۰ = P) ، جنس (۰۵/۰ > P) ، تاهل (۰۳۷/۰ = P) ، استرس های اقتصادی ( ۰۰۱/۰ = P) ، استرس های شغلی (۰ = P) ، استرس های جنسی و ازدواج (۰ = P) با اقدام به خودکشی ارتباط معنی دار گزارش شد. بحث و نتیجه گیری: مشکلات ارتباطی و احساسی بخصوص در زنان و استرس های اقتصادی و شغلی در گروه مردان در اقدام به خودکشی در این شهرستان بیشترین نقش را داشته اند و با توجه به ناگهانی بودن اقدام به خودکشی و گروه سنی در معرض خطر(۲۴-۱۵ سال) مشخص می گردد که عدم بلوغ روانی و نداشتن مهارت های حل مشکل و ارتباطی بویژه در این سنین می تواند در اقدام به خودکشی نقش داشته باشد. واژه های کلیدی : خودکشی - اقدام به خودکشی - استرس - وقایع استرس زا